сряда, 21 октомври 2015 г.

Ябълкови рози Apple roses

Резенчета ябълка навити в хрупкаво бутер тесто, едновременно романтичен и прекрасен десерт. Изпечени представляват букет от рози.

Впечатлени от изящния им външния им вид вие ще останете очаровани и от несравнимия им вкус. Аз не съм професионален кулинарен фотограф и не знам дали с едно щракване съм заснела натюрморт, запечатал и уловил аромата и вкуса им, но знам че ако отделите малко време, желание и мъничко страст  и вие ще постигнете подобно съвършенство.

Продукти:

  • 1 пакет бутер тесто от Лидл ( марка Balbake ) 
  • 3 бр. ябълки сорт Фуджи
  • 3 с.л. кристална захар
  • 1 ч.л. канела
  • щипка кардамон или карамфил
  • 5,6 с.л прясно изцеден лимонов сок
  • 400 мл топла  вода
  • пудра захар за поръсване по желание 

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете сърцевината на ябълките. Добре ще ако  имате от онези специални приспособления, но и с нож може да се справите. 

Разполовете я вертикално и внимателно издълбайте, за да премахнете семките. Всяка половина нарежете  на много тънки филийки. Не използвайте крайните резенчета. Поставете ги в купа и полейте с лимоновия сок и топлата вода. Поставете купата микровълнова фурна за около 3 минути или докато резените ябълка омекнат и могат лесно да се огънат. Прецедете течността с гевгир и за кратко ги оставете да се отцедят. Прехвърлете ги на чиста кърпа или домакинска хартия,за да изстинат напълно и изсъхнат. Смесете захарта с канелата и кардамона, разбъркайте. Разгънете листа бутер тестото - една от причините да използвам свежото многолистно тесто е, че не е нужно да го размразявам, не разточвам листа и винаги си ми бухват. Разрежете листа на 8 ивици. В горната част на първата лента, подредете с наслагване (застъпване на краищата ) 8 или 9 филийки ябълки. Ако в началото или края на листа ябълката излиза не се притеснявайте, напротив вашата роза ще е с повече листенца. Поръсете ги достатъчно с канелена захар. Подгънете долния край на лентата и притиснете леко към резените ябълка. Започнете да навивате в единия край и да търкаляте плътно рулото. Повторете и оформете по същия начин и другите ленти. Подредете ябълковите рози в гнездата на форма за мъфини. Печете за около 25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Малко след това ги прехвърлете на метална решетка до пълното им изстиване. По желание може да наръсите с пудра захар.

                                                                                

1 коментар: