петък, 2 октомври 2015 г.

Торта Естерхази и ранункулуси

Подарих си торта и 9 прекрасни ранункулиси !


Безкрайни благодарности на всички мои приятели, познати и непознати, които ежедневно правят деня ми по-усмихнат, по-щастлив и по-страхотен ! Благодаря ви днес за милите пожелания, за емоцията и че направихте деня ми още по-специален. Благодаря ви от сърце ! ОБИЧАМ ВИ ! Виртуална черпя всеки с парченце торта ...

Продукти :

за 5 платки:

  • 8 бр. белтъци
  • 320 г пудра захар
  • 240 г бадеми и лешници
  • 50 г царевично нишесте
  • щипка сол

за крема:

  • 600 мл прясно мляко
  • 6 бр. жълтъка
  • 150 г кристална захар
  • 60 г пшенично брашно
  • 250 г краве масло
  • 3 с.л. коняк или бадемов ликьор
  • 2 бр. ванилия или семенцата от 1/2 шушулка

за огледалната глазура:

50 мл вода 
50г захар
50 мл сметана
50 мл кондензирано мляко
5 г желатин
1 с.л. коняк
1/2 ч.л. пресято какао
смлени бадеми за панировка на стените на тортата

Начин на приготвяне: 

*Важно условие е яйцата и кравето масло да са на стайна температура ! 

Изсипете 500 мл прясно мляко и 100 г от захарта в тенджера и поставете на котлона. В купа смесете жълтъците , останалото мляко и нишестето. Разбъркайте. Сместа добавете към врящото мляко. Намалете температурата на котлона и продължете с разбъркването докато крема се сгъсти. Отдръпнете от котлона. Покрийте повърхността на крема с прозрачно фолио и оставете на хладно да изстива.
Очертайте 23 см кръгове на пет листа домакинска хартия. Смелете бадемите и лешниците на ситно, а към тях прибавете и нишестето. Объркайте. Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Започнете избиването на белтъците и солта. Когато сместа стане пухкава, започнете постепенно да добавяте пресятата пудра захар. Лъжичка по лъжичка. Когато белтъците се превърнат в твърда и лъскава маса преустановете разбъркването. Добавете ядките и нишестето и с помощта на силиконова шпатулка объркайте внимателно. Сместа разпределете върху подготвените листи в средата на очертаните кръгове. Разстелете с палетен нож или шпатула. Моите пет платки изпекоха на два пъти, затова е добре да се използва функция с вентилатор. Времето за изпичането на платките е 20-25 минути. Внимавайте да не прегорите вашите платки, те трябва да получат кремав загар, хрупкави на повърхността и меки отвътре. Прегорят ли ще станат трошливи и ще ви се начупят при отлепването от хартията. Може да натрупате листите с платките една върху друга след като изстинат.
Започнете избиването на кравето масло с останалата захар. Когато сместа побелее , започнете на порции да прибавяте изстиналия яйчено- млечен крем. Към края на разбъркването ароматизирайте с ванилията и коняка. Разпределете крема на 5 равни части.

Сглобяване:

На поднос поставете висок регулируем ринг с диаметър 23 см. В средата поставете една от платките. Намажете я с една пета от крема, поставете другата платка и пак крем . Завършете с крем. Охладете тортата за 3,4 часа или най-добре за една нощ. 
В тенджерка смесете водата, захарта, сметаната и кондензираното мляко. Накиснете желатина с малко студена вода. Накълцайте шоколада на ситно. Загрейте сместа на котлона. Прибавете накиснатия желатин и разбъркайте, за да се разтопи. Преди да заври отдръпнете от котлона . Изсипете накълцания шоколад и няколко минутки по-късно объркайте. Оставете сместа да се охлади . Опитвайте като с лъжичка загребете малко от глазурата и допрете до устните си. Отделете си малко от нея в чашка и я объркайте с какаото. Направете си от хартия или целофан малка фунийка и му направете малък отвор.
Охладената торта освободете внимателно от ринга. Облепете я отстрани със смлени бадеми. Полейте отгоре изстиналата глазура и загладете. Върху глазурата на тортата шприцовайте кръгообразни спираловидни линии от средата към бордюра.  С тъпата част на ножа или с метален шиш прекарайте 16  перпендикулярни линии. Внимание- Посоките на изтеглянето трябва да  се редуват, тоест един път от средата към края и от бордюра към средата . И така 16 пъти които ще оформят красива паяжина. Отново охладете тортата преди да сервирате ! 













Няма коментари:

Публикуване на коментар