четвъртък, 17 юли 2014 г.

Тарталетки с ягоди и страст

 

IMG_4793

Продукти

За тестото:

240г брашно,60 г бадемово брашно ,90 г пудра захар, 180 г краве масло/твърдо и по възможност да не е българско/, 1бр.студено яйце/60 грама/,щипка сол ,ванилия 1 бр.

За шоколадовият ганаш:

80 мл течна сладкарска сметана

80 гшоколадов кувертюр

За крема с ягоди:

80г маскарпоне

2 суп.лъж. кондензирано мляко/ може дабъде заменено с пудра захар/

80 мл течна сладкарска сметана

За плодовото желе:

100 мл вода ,5-6 суп.л. сладко ягоди ,1/2 ч.л.желатин червена сладкраска боя-ако е нужно

Пресни ягоди 300 грама

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното,пудрата захар ,добавете смлените бадеми ,солта ,ванилията и разбъркайте леко.Маслото студено и
нарязано на кубчета започнете да претривате между пръстите си със сухата смес,за да се получат трохи /тази процедура може да извършите и с блендер,но на мен ми харесва усещането и допира с продуктите /Прибавя се измереното яйце и се ''доомесва ''чевръсто .Колкото по-малкото е в ръцете ,толкова по-малко ще се отпусне маслото .От влагането на студените продукти и при правилното омесване на тестото ,то би трябвало да е с добра консистенция.Ако вашето тесто е по-меко ,може да го приберете в торбичка и поставите в хладилник за половин час.Намазаните формички започнете да
запълвате с тестото ,като се стараете с палеца да разстилате по дъното и стените равномерен пласт .Слоя трябва да бъде нито много дебел ,нито да прозира .Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор .Краищата трябва да са леко зачервени . След около 5 минути извадете от формичките и прехвърлете на метална скаричка до
пълното им изстудяване.

IMG_4772-001IMG_4773
Загрейте в малка тенджера сметаната и в нея добавете накълцаният шоколадов кувертюр, разбъркайте до пълното му разтваряне и оставете на хладно место да се охлади.При пълното изстиване на шоколадовата смес вече може да избиете за няколко минутки с миксер ,за да стане по-пухкав вашият ганаш.

IMG_4779

В купа смесете маскарпонето с кондензираното млеко или пудрата захар и разбъркайте
,добавете и избитата сметана и ½ ч.ч.нарязани на ситно пресни ягоди .
В метална купичка смесете водата и сладкото,когато сместа заври прибавете предварително накиснатия с много малко
вода желатин .Разбъркайте и прецедете и ако желаете цветът да е по-наситен
добавете мъничко сладкарска боя..В друга по голяма купа напълнена с вода и лед
,може по-бързо да охладите и леко желирате сместа за глазиране. За бърза консумация е излишно глазирането .Може да си спестите тази процедура ,защото вашите ягоди няма да загубят свежестта си .
Престъпете към гарнирането на вашите тарталетки
.Единственият съвет ,който ще Ви дам е първо да разстелете шоколадовият ганаш .Това ще предотврати проникването на
крема в масленото тесто и ще запази хрупкавостта на тарталетките .Използвайте въображението си,нека то да е водещо в изпълняването на всяка една рецепта! А сега се насладете на направата им и с много любов споделете с близки и познати с това съблазнително лятно вълшебство .

IMG_4786IMG_4807IMG_4794IMG_4783

Няма коментари:

Публикуване на коментар