четвъртък, 31 юли 2014 г.

Домашна паста със сметана ,бяло вино и маково семе

Преди време бяхме в един италианско селце Muggia за който до скоро мислех ,че се казва Муя и едва днес разбирам че това е на местен диалект ,на италиански е Муджа .Всъщност няма значение ,важното е че имаме толкова прекрасни спомени от Муджа - крайбрежно градче намиращо се на полуостров Истрия ,в близост до Триест. В сравнение с оживения град, Муджа ни грабна с атрактивният контраст.В малкото градче с красив исторически център ,запазени стени и градска порта дишаш една специална атмосфера.Минавайки по крайбрежната морската алея спряхме колата ,както бяха направили и много други италианци и се попекохме на пясъка .Под звуците на весела мелодийка пристигна едно от онези хладилни камиончета предлагащи сладолед и се почуствах мъничко момиченце наредено там на опашката стискайки в ръка паричките .Завинаги ,завинаги е това с помените и ако искайте ми вярвайте ,но толкова вкусна прохлада и до сега не съм опитвала .... Пихме най-ароматното кафе ,хапнахме най-вкусната домашно,ръчно приготвена паста -талятели и почуствахме магията - тихото пристанището притежава определен чар през нощта.

А тази нестандартна ,,кройка'' паста си закупих минавайки през Генуа.За усуканата паста характерна за област Лигурия разказват, че жените на рибарите е приготвяли докато седели на столове в пристанището и чакали да се завърнат съпрузите им .В скутовете си на малки дъсчици с показалец завъртвали пастата.

IMG_9192

В днешно време паста може да си купиш във всеки магазин ,но за тези които обичат да месят ,направата на домашна паста ще е едно приятно пътешествие .Нужно е малко внимание ,много любов и следните продукти : 200 г пресято брашно и 2 яйца или 4 жълтъка разбъркани до хомогенност .Започнете омесването с пръсти ,като постепенно прибавяте брашно към яйцата до получаването на еластично и гладко тесто ,оставете го да почине половин час .Оформете малки къси фитилчета ,които после с въртеливи движения на показалеца оформете на спирала.Така приготвената паста се изсипва във вряща подсолена вода и се вари за 3 до 4 минути .Абсолютно погрешно е миенето над течаща вода ,просто я отцедете и объркайте с няколко лъжици зехтин.


Какво е нужно от тук насетне ли ...Развихрете въображението и пригответе соса.Моето предложение е със сметана ,вино и маково семе .

IMG_9205

Продукти:

1 средно голяма глава лук

1,2 скилидки чесън

120 мл течна сметана с 2 суп.лъж маково семе

50 мл бяло вино

зехтин 5,6 суп.лъж.

В тиган с 1,2 лъжици зехтин запържете ситно нарязаните лук и чесън ,преди да покафенее прибавете виното и похлупете с капак.Уверете се че течността се е изпарила,за да не се пресече сметаната и чак тогава я добавете.Изсипете вашата паста ,леко объркайте за една минутка и сервирайте с усмивка .В компанията на добре изстудено бяло вино и в приятното бъбренето с любимият ще забравите за сериозността и важността на живота и помнете простите неща са най-вкусни !

IMG_9193IMG_9196IMG_9199IMG_9207

Няма коментари:

Публикуване на коментар