А тази нестандартна ,,кройка'' паста си закупих минавайки през Генуа.За усуканата паста характерна за област Лигурия разказват, че жените на рибарите е приготвяли докато седели на столове в пристанището и чакали да се завърнат съпрузите им .В скутовете си на малки дъсчици с показалец завъртвали пастата.

В днешно време паста може да си купиш във всеки магазин ,но за тези които обичат да месят ,направата на домашна паста ще е едно приятно пътешествие .Нужно е малко внимание ,много любов и следните продукти : 200 г пресято брашно и 2 яйца или 4 жълтъка разбъркани до хомогенност .Започнете омесването с пръсти ,като постепенно прибавяте брашно към яйцата до получаването на еластично и гладко тесто ,оставете го да почине половин час .Оформете малки къси фитилчета ,които после с въртеливи движения на показалеца оформете на спирала.Така приготвената паста се изсипва във вряща подсолена вода и се вари за 3 до 4 минути .Абсолютно погрешно е миенето над течаща вода ,просто я отцедете и объркайте с няколко лъжици зехтин.
Какво е нужно от тук насетне ли ...Развихрете въображението и пригответе соса.Моето предложение е със сметана ,вино и маково семе .

Продукти:
1 средно голяма глава лук
1,2 скилидки чесън
120 мл течна сметана с 2 суп.лъж маково семе
50 мл бяло вино
зехтин 5,6 суп.лъж.
В тиган с 1,2 лъжици зехтин запържете ситно нарязаните лук и чесън ,преди да покафенее прибавете виното и похлупете с капак.Уверете се че течността се е изпарила,за да не се пресече сметаната и чак тогава я добавете.Изсипете вашата паста ,леко объркайте за една минутка и сервирайте с усмивка .В компанията на добре изстудено бяло вино и в приятното бъбренето с любимият ще забравите за сериозността и важността на живота и помнете простите неща са най-вкусни !




Няма коментари:
Публикуване на коментар