Преди повече от месеци си бях закупила два страхотни комплекта с рингове- кръгли и квадратни .Четири на брой с подложка и капаче за притискане .Още тогава си представях изкушаващо впечатляващи десерти ,които щях да сътворя благодарение на тях. После някак си ентусиазмът ми затихна....Обяснявам си го с прекаленото сладкоправене и раздаване по Коледа ,със зимата и грипният вирус, който ми изсмука енергията и най-вече с това ,че все по-трудно намирам време за тази моя страст.....Но днес в денят преди Сирни Заговезни умувайки какъв десерт да приготвя ми хрумна това .Искаше ми се нещо с халва...Нещо ,много елегантно и фино ,изискано и артистично почти като наградите Оскар . Нещо като за червен килим ,нещо като чийзкейк .
Продукти :
1о0 г какаови бисквити
100 г бисквити с овесени ядки /аз ползвах на ''Ревю"/
60 г краве масло
2,3 с.л. малиново желе
200 г сусамова халва
250 г маскарпоне
2,3 с.л. мед
125 мл течна сметана
100 г бял шоколад
1 с.л. желатин
дузина коктейлни череши
Начин на приготвяне :
В блендер ,а може и на ръка натрошете бисквитите .Добавете студеното масло нарязано на кубчета и сладкото от боровинки.Объркайте всичко до хомогенност. Разстелете го на дъното на ринга и с помощта на лъжица притискайте за да оформите блат.
И ето с помощта на това капаче ,което имах в комплекта аз постигнах тези съвършено равни блатчета . Половината от халвата натрошете и разстелете също толкова добре върху бисквитите .Притеснете и изравнете старателно.Оставете в хладилник да се стегне.През това време на водна баня разтопете начупеният бял шоколад ,а след това и предварително накиснатият в малко вода желатин.В средно голяма купа прибавете маскарпонето и с няколко лъжици мед го разбъркайте за кратко.Ще ви отнеме 5 минути.В малка купа избийте течната сметана до пухкавост .Към нея добавете желатина на тънка струйка .В купата с избитото маскарпоне ,изсипете сметаната и внимателно объркайте с останалата натрошена халва .Добавете накрая и разтопеният шоколад ,смесете всичко.Разпределете крема върху блата .
Оставете за няколко часа да се стегне в хладилник. С острото на фин и много тънък нож ,предварително затоплян над течаща гореща вода прекарайте по страните на ринга ,за да го освободите .Украсете с няколко коктейлни череши ,предварително потопени в малиново желе.
А колкото до желето сама си го приготвям -обожавам малини .Невероятно удоволствие е да притискам нежните малинови зрънца с език по небцето ,а зрънцата да проскърцват между зъбите ми ....потресаващо вкусно ,но не и на сладко :) Затова ги претривам в цедка и от сокът им,си приготвям желе .
Няма коментари:
Публикуване на коментар