вторник, 17 февруари 2015 г.

Грис халва с червени портокали

Дълго се чудех какъв ефектен десерт да приготвя.Молда ми е подарък от един приятел на дъщеря ми ведно с един друг ,на който веднага намерих приложение и сътворих елхички, с които украсих тазгодишният коледен кравай .Благодаря ти Радо !

IMG_7890 1468630_10203379307788964_5972717451177327976_n

 

За тези сладки пеперудки ,калинки и речни кончета си спомних няколко дена преди свети Валентин.Идеята да приготвя грис халва и да напълня с тях формички се роди в мига ,в който зърнах и тези червени портокали .

IMG_7888

И така наред с другите ми десерти за свети Валентин,поднесох и грис халва .

IMG_7900 IMG_7902 Atalante IMG_7940

 

 

Продукти:

220 г пшеничен грис

80 г краве масло

500 мл вода

250 г захар

250 мл портокалов сок

кората на 1/2 портокал

шепа филирани бадеми

Начин на приготвяне :

От захарта и водата се вари захарен сироп.В разтопеното масло се изсипва гриса и се запържва до златисто.Към захарният сироп се прибавя портокаловият сок и се залива запърженият грис.Сместа се бърка непрекъснато докато течността попие и гриса набъбне .Нужни са 3,4 минути. Отдръпнете съда от огъня и го похлупете с капака.Тука е моментът да добавите вашите любими ядки ,изсушени плодове или аромати .Аз добавих само кората на половин портокал и филираните бадеми.Нека грис халвата отпочине за около десет минути.Чак тогава напълнете с нея любимите си форми.Оставете я да изстине напълно и чак тогава приберете да се стегне в хладилник.Сервирайте я полята с захарен сироп ,поръсена с пудра захар или с натрошени ядки . Обичайте се !

IMG_7907 IMG_7910 IMG_7911 IMG_7904

Няма коментари:

Публикуване на коментар