понеделник, 23 февруари 2015 г.

Желирана солена салата

Отдавна бях си я запланувала тази желирана салата,просто чаках специален повод или празник .И днес на Сирни Заговезни е нейният звезден миг . Тя е толкова освежаваща ,изглежда толкова прекрасно на поднос и е толкова вкусна ,че няма как да не ви стане любима .Варианти на желираната солена салата са безброй .Представям ви моята желирана версия в комбинация от млечно майонезен микс с варени картофи и моркови,шунка , кисела ябълка и яйчена салата .Съставките са съобразени с вкусовете на моите любими хора.Вие можете да променяте вкуса ,да заменяте или добавяте каквото ви допада.Котидж сирене пък може да замените с наша извара или крема сирене ,но на мен ми харесва точно тази му зърнеста консистенция и специфичният вкус .Обмислете с какво вие ще си я приготвите ,подгответе си продуктите ,единствено сваряването им ще ви отнема малко време ,после вече е само рязане и объркване .

Продукти за млечно майонезен микс :

150 г майонеза

50 г заквасена сметана

50 г кисело мляко

1 с.л. дижонска горчица

лимонов сок

3,4 средно големи картофа

2 моркова

1 кисела ябълка

12 пъдпъдъчи яйца

няколко перца зелен лук

1/2 червена чушка

100 г шунка

100 мл зеленчуков бульон

15 г желатин

сол и черен пипер на вкус

бих добавила и грах ,но нямах :)

Продукти за яйчената салата:

2оо г котидж сирене

50 г майонеза

1 с. л дижонска горчица

6 броя яйца

сол и черен пипер

100 мл бульон

15 г желатин

Начин на приготвяне:

Сварете картофите ,морковите и яйцата . Формата в която ще желирате салата облепете със свежо фолио. Накиснете 30 г желатин с малко вода .Затоплете бульона и към него прибавете набъбналият желатин.От топлината той ще се разтопи ,разбъркайте .Обелете кората на ябълката ,нарежете я на малки кубчета и я полейте с лимонов сок.

 

Atalante IMG_8153

 

Обелете яйцата ,картофите и морковите.Нарежете в отделни купички всички продукти без пъдпъдъчите яйца .Тях ще вложите цели .Пригответе две средно дълбоки купи .В едната смесете съставките за яйчената салата ,добавете половината от бульона и внимателно объркайте.В другата смесете картофите ,морковите ,ябълката ,шунката ,чушката и перцата лук с майонезата и сметаната .Овкусете със сол и черен пипер и объркайте с останалият бульон.Изсипете 2 /3 от яйчената смес във формата и разстелете с помощта на шпатула.Притискайте леко към дъното .Пъдпъдъчите яйца позиционирайте в средата и в кръг,а с останалата смес ги покрийте .За кратко я приберете в камерата, за да се стегне леко преди да насипете другият вид .Охладете в хладилник за час ,два.С поднос захлупете формата ,обърнете и откопчайте ринга .Отстранете фолиото и украсете по желание .Ето я и нея нищо и никакво обикновена салата ,а с малко въображение и много любов превърната в бляскаво блюдо с нежна консистенция .

IMG_8244 IMG_8258 IMG_8255-001 IMG_8262IMG_8263 IMG_8252

Няма коментари:

Публикуване на коментар