Отдавна бях си я запланувала тази желирана салата,просто чаках специален повод или празник .И днес на Сирни Заговезни е нейният звезден миг . Тя е толкова освежаваща ,изглежда толкова прекрасно на поднос и е толкова вкусна ,че няма как да не ви стане любима .Варианти на желираната солена салата са безброй .Представям ви моята желирана версия в комбинация от млечно майонезен микс с варени картофи и моркови,шунка , кисела ябълка и яйчена салата .Съставките са съобразени с вкусовете на моите любими хора.Вие можете да променяте вкуса ,да заменяте или добавяте каквото ви допада.Котидж сирене пък може да замените с наша извара или крема сирене ,но на мен ми харесва точно тази му зърнеста консистенция и специфичният вкус .Обмислете с какво вие ще си я приготвите ,подгответе си продуктите ,единствено сваряването им ще ви отнема малко време ,после вече е само рязане и объркване .
Продукти за млечно майонезен микс :
150 г майонеза
50 г заквасена сметана
50 г кисело мляко
1 с.л. дижонска горчица
лимонов сок
3,4 средно големи картофа
2 моркова
1 кисела ябълка
12 пъдпъдъчи яйца
няколко перца зелен лук
1/2 червена чушка
100 г шунка
100 мл зеленчуков бульон
15 г желатин
сол и черен пипер на вкус
бих добавила и грах ,но нямах :)
Продукти за яйчената салата:
2оо г котидж сирене
50 г майонеза
1 с. л дижонска горчица
6 броя яйца
сол и черен пипер
100 мл бульон
15 г желатин
Начин на приготвяне:
Сварете картофите ,морковите и яйцата . Формата в която ще желирате салата облепете със свежо фолио. Накиснете 30 г желатин с малко вода .Затоплете бульона и към него прибавете набъбналият желатин.От топлината той ще се разтопи ,разбъркайте .Обелете кората на ябълката ,нарежете я на малки кубчета и я полейте с лимонов сок.
Обелете яйцата ,картофите и морковите.Нарежете в отделни купички всички продукти без пъдпъдъчите яйца .Тях ще вложите цели .Пригответе две средно дълбоки купи .В едната смесете съставките за яйчената салата ,добавете половината от бульона и внимателно объркайте.В другата смесете картофите ,морковите ,ябълката ,шунката ,чушката и перцата лук с майонезата и сметаната .Овкусете със сол и черен пипер и объркайте с останалият бульон.Изсипете 2 /3 от яйчената смес във формата и разстелете с помощта на шпатула.Притискайте леко към дъното .Пъдпъдъчите яйца позиционирайте в средата и в кръг,а с останалата смес ги покрийте .За кратко я приберете в камерата, за да се стегне леко преди да насипете другият вид .Охладете в хладилник за час ,два.С поднос захлупете формата ,обърнете и откопчайте ринга .Отстранете фолиото и украсете по желание .Ето я и нея нищо и никакво обикновена салата ,а с малко въображение и много любов превърната в бляскаво блюдо с нежна консистенция .
Няма коментари:
Публикуване на коментар