Продукти:
4 броя яйца
щедра щипка сол
120 г фин кристал
80 г краве масло
1 с. л. заквасена сметана
200 г брашно
10 г бакпулвер
За пълнежа:
350 г крема сирене
2 бр. яйца
60 г фин кристал
кората на 1/2 лимон
100 г сезонен плод
пудра захар
Начин на приготвяне:
Важно условие е яйцата и крема сиреното да са на стайна температура. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбъркайте за кратко мекото крема сирене със захарта. Добавяйте едно по едно яйцата. Накрая объркайте леко с предварително настъргана лимонова кора. Оставете настрана . В друга по-голяма купа избийте четирите яйца с щипка сол и предвидената захар. Разтопете кравето масло. Смесете го със заквасената сметана и 1/2 от избитото крема сирене. Внимателно разбъркайте с виличка до хомогенност. Пресейте брашното с бакпулвера. Започнете да добавяте брашното като редувате със сместа от крема сирене, масло и сметана. Обърквайте със шпатула с въртеливи , плавни движения от дъното на купата и нагоре. Завършете с брашно. Нахвърлете небрежно сезонни плодове или горезде без семки в моя случай. В предварително намазана с масло тавичка и набрашнена с брашно изсипете кексовото тесто. Печете 45- 50 минути. Може да приложите теста с клечка за зъби. По желание може да наръсите с пудра захар. Опитайте и се насладете на кекса !
Няма коментари:
Публикуване на коментар