сряда, 9 септември 2015 г.

Кекс с крема сирене

Защо обичам този кекс? Нека да преброя причините. Първо е пухкав и толкова влажен. На следващо място има прекрасна кремообразна глазура и е винаги различен в зависимост от сезонния плод. А казах ли колко лесен , бърз и идеален, за да впечатлите приятели и гости e ...

Продукти:


За кекса:

4 броя яйца
щедра щипка сол
120 г фин кристал
80 г  краве масло
1 с. л. заквасена сметана
200 г брашно
10 г бакпулвер

За пълнежа:

350 г крема сирене
2 бр. яйца
60 г фин кристал
кората на 1/2 лимон

100 г сезонен плод
пудра захар  

Начин на приготвяне:


Важно условие е яйцата и крема сиреното да са на стайна температура. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбъркайте за кратко мекото крема сирене със захарта. Добавяйте едно по едно яйцата. Накрая объркайте леко с предварително настъргана лимонова кора. Оставете настрана . В друга по-голяма купа избийте четирите яйца с щипка сол и предвидената захар. Разтопете кравето масло. Смесете го със заквасената сметана и 1/2 от избитото крема сирене. Внимателно разбъркайте с виличка до хомогенност.  Пресейте брашното с бакпулвера. Започнете да добавяте брашното като редувате със сместа от крема сирене, масло и сметана. Обърквайте със шпатула с въртеливи , плавни движения от дъното на купата и нагоре. Завършете с брашно. Нахвърлете небрежно сезонни плодове или горезде без семки в моя случай. В предварително намазана с масло тавичка и набрашнена с брашно изсипете кексовото тесто. Печете 45- 50 минути. Може да приложите теста с клечка за зъби. По желание може да наръсите с пудра захар. Опитайте и се насладете на кекса !



Няма коментари:

Публикуване на коментар