Една вкусна и красива рецепта от Прованс Франция. Възникнала е в този регион ,а Тиан е френска дума с която описват това плитко керамично изделие и храната в него.Традиционно тиан са го приготвяли с агнешко месо или риба. Тази рецепта обаче със сигурност може да се счита за гарнитура, но е достатъчно богата да се сервира като постна вечеря или обяд. Ястието ви напомня за огретен, нали ? За мен пък фантазия, фантазия от красиво подредени зеленчуци и си го произнасям тиен, някак си по френски ми звучи. Просто го пробвайте, гарантирам ви, че ще е
хит !
Продукти:

- 2 средни глави стар лук
- 3,4 скилидки чесън
- зехтин
- 1 зелена тиквичка
- 1 жълта тиквичка
- 2 розови домата
- 3 картофа
- сол, черен пипер
- мащерка, розмарин, риган
- 80 г пармезан, чедър и ементал
Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете ги в тиган с 2,3 с.л. зехтин. Овкусете го със сол и черен пипер и изсипете на дъното на избрания от вас керамичен съд. Обелете картофите и ги
нарежете на тънки филийки. Сотирайте ги за кратко с 2 с.л. зехтин. Измийте тиквичките и доматите и също ги нарежете на тънко. Накълцайте на ситно пресните ароматни подправки, а ако са сухи ги стрийте. Поръсете с тях тиквичките и картофите и внимателно ги объркайте.Подредете изправени като редувате тиквичките, картофите и доматите. Посолете и полейте с още 2,3 с.л зехтин. Завийте тавичката с алуминиево фолио и печете 20-25 минути. Настържете няколко вида сирена и поръсете с тях зеленчуците. Запечете за още 10-15 минутки. Сервирайте !
Няма коментари:
Публикуване на коментар