четвъртък, 17 септември 2015 г.

Зеленчуков тиан Vegetable tian


Една вкусна и красива рецепта от Прованс Франция. Възникнала е в този регион ,а Тиан е френска дума с която описват  това плитко керамично изделие и храната в него.Традиционно тиан са го приготвяли с агнешко месо или риба. Тази рецепта обаче със сигурност може да се счита за гарнитура, но е достатъчно богата да се сервира като постна вечеря или обяд.  Ястието ви напомня за огретен, нали ? За мен пък фантазия, фантазия от красиво подредени зеленчуци и си го произнасям тиен, някак си по френски ми звучи. Просто го пробвайте, гарантирам ви, че ще е
хит !





Продукти:

  • 2 средни глави стар лук
  • 3,4 скилидки чесън
  • зехтин
  • 1 зелена тиквичка 
  • 1 жълта тиквичка
  • 2 розови домата
  • 3 картофа
  • сол, черен пипер
  • мащерка, розмарин, риган
  • 80 г пармезан, чедър и ементал



Начин на приготвяне:


Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете ги в тиган с 2,3 с.л. зехтин. Овкусете го със сол и черен пипер и изсипете на дъното на избрания от вас керамичен съд. Обелете картофите и ги
нарежете на тънки филийки. Сотирайте ги за кратко с 2 с.л. зехтин. Измийте тиквичките и доматите и също ги нарежете на тънко. Накълцайте на ситно пресните ароматни подправки, а ако са сухи ги стрийте. Поръсете с тях тиквичките и картофите и внимателно ги объркайте.Подредете изправени като редувате тиквичките, картофите и доматите. Посолете и полейте с още 2,3 с.л зехтин. Завийте тавичката с алуминиево фолио и печете 20-25 минути. Настържете няколко вида сирена и поръсете с тях зеленчуците. Запечете за още 10-15 минутки. Сервирайте !







Няма коментари:

Публикуване на коментар