петък, 4 септември 2015 г.

Палачинки Аталанте Crêpes Atalante

Харесвате ли меки и тънки палачинки, палачинки в пиян сок от портокали.  Ако е така, рецептата за френските палачинки Сюзет е вашата рецепта.
Тази рецепта обаче е за моите шоколадови палачинки с пиян сос от портокали и грейпфрут. Удоволствие и забавление беше за мен целия процес от приготвянето и фламбирането до заснемането им.

Надявам се и вие да изпитате същите емоции и се впуснете в това увлекателно занимание !

Продукти:

за палачинките:

2 бр. яйца
40 г шоколадов кувертюр
1 ч.л. какао
1 с.л. краве масло
1 с.л. пудра захар
100 г брашно
250 мл прясно мляко

за соса:

50 г краве масло
80 г кафява захар
30 -40 мл уиски  или ром
сока на 1 грейпфрут
ситно настъргани корички от 1/4 лимон

Начин на приготвяне:

На водна баня разтопете шоколада .Прибавете му лъжичката масло и объркайте, за да се разтопи. Пресейте брашното, какаото и пудрата захар. Поставете ги в купа с яйцата. Разбъркайте ги и ако се е изгладила сместа и няма бучки, добавете разтопения шоколад и започнете да доливате млякото. Разбъркайте до хомогенност. Оставете сместа да отпочине 10-15 минути. Загрейте тиган с не залепващо покритие, добавете капка мазнина на дъното и излейте един малък черпак от сместа ( около 60 мл. ) Леко разклатете, за да покриете повърхността. След около минута, две обърнете внимателно палачинката. Ако не сте добри в подмятанията с тигана, просто използвайте издължена тефлонова шпатула -тип палетен нож. Готовите палачинки покрийте с домакинска кърпа, за да ги запазите меки. В купичка смесете 1 с.л меко краве масло с 2 с л. захар и лимоновите корички. С тази смес намажете фино палачинките и ги оформете на триъгълник. В дълбок тиган разтопете 2/3 от маслото. Добавете захарта и леко я карамелизирайте. Внимателно излейте сока от грейпфрут и загрейте до кипене. Прибавете половината от алкохола и три от палачинките. Намалете
 температурата на котлона и нека минутка две палачинките да се напият със соса. В малка шола загрейте останалото количество алкохол, излейте го  върху палачинките и запалете.

Сервирайте ги полети със сос в компанията на топка сладолед и парченца филетиран грейпфрут . Насладете им се !


Няма коментари:

Публикуване на коментар