сряда, 19 август 2015 г.

Панакота с матча ( зелен чай ) и смокини


Представях си я точно така :оцветена с яркозелената прахообразна смес и в комбинация със смокини. И ето с първите смокини си реализирах ефирното желание.  Японският фино смлян зелен чай има силно изразен тревист и нагарчащ вкус и затова завиших значително сладостта на зелената панакота и добавих малко бял шоколад за повечко аромат.

Продукти:

за слоя с матча:

300 мл сметана
100 мл прясно мляко
3 с.л. кондензирано мляко
60 г бял шоколад
5 г желатин
1 ч.л. зелен чай

за слоя със смокини:

100 г смокини
200 мл сметана
100 мл прясно мляко
2-3 с.л. мед
5 г желатин

за смокиновото желе:

100 мл просеко
3 с.л мед
3,4 смокини


Начин на приготвяне:

Накиснете желатина с няколко супени лъжици студена вода. Комбинирайте в тенджера сметаната и прясното мляко. Затоплете ги. В купичка с предварително пресятата матча излейте малко от топлата смес. Разбъркайте. Върнете обратна в тенджерата и подсладете с кондензираното мляко и парченцата шоколад. С телена бъркалка обърквайте, за да се разтвори шоколада. Преди да кипне сместа, отстранете от огъня. Прибавете половината от желатина и отново разбъркайте до пълното му разтваряне. 
Може да забързате охлаждането на сместа, като за целта поставите съда в
друг по-голям със студена вода и няколко бучки лед. Сместа трябва да е съвсем поносимо топла преди да я налеете.  Поставете всяка чаша в купичка. В така наклонената чаша налейте до половината с панакота. Приберете ги във фризер. Измийте и нарежете на малки парченца смокините. Комбинирайте ги със сметаната, млякото и меда, Загрейте и преди кипене отстранете. Прибавете останалият желатин и разбъркайте. Прецедете сместа и отново я охладете. Уверете се, че слоят върху който ще излеете смокиновата панакота е желирал. Във вече изправената чаша долейте втория слой. Охладете няколко часа. Загрейте подсладеното с мед просеко и няколко нарязани смокини. Кипне ли сместа оставете я за около 5 минути да поври.
Отстранете и прецедете. Охладете смокиновото желе. Залейте панакотата и я гарнирайте с пресни смокини. 










Няма коментари:

Публикуване на коментар