сряда, 5 август 2015 г.

Торта с боровинки Blueberry Cake

Честито пълнолетие на моята очарователна дъщеря Стела ! Бъди здрава и много щастлива! Мечтай и сбъдвай мечтите си ! Света е пред теб, бъди упорита и постигай целите си! Обичам те !
             

Продукти :

за блата:

  • 3 яйца на стайна температура
  • 120 г бял шоколад
  • 125 г меко краве масло
  • 100 г захар- фин кристал
  • 100 г бразилски орехи /белени бадеми/
  • 80 г брашно
  • шипка, две сол
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер/ изравнени/
  • 3 с.л. 18 годишно уиски

за желираното сладко с боровинки:

  • 200 г боровинки
  • 200 мл вода
  • 100 г кристална захар
  • 2 с.л. глюкоза
  • 60 мл уиски
  • 15 г желатин

за Ирландски крем с маскарпоне :

  • 400 г маскарпоне
  • 3 с.л. кондензирано мляко
  • 4,5  с.л. " Бейлис''
  • 5 г желатин

за крем Шибуст с боровинки: 

  • 200 мл прясно мляко
  • 3 яйчни жълтъка
  • 49 г кристална захар
  • 20 г брашно
  • 20 г желатин
  • 3 с.л.уиски
  • 3 белтъка + щипка сол
  • 100 г кристална захар
  • 30 мл вода
  • Кухненски термометър със сонда
120 г бял шоколад за гарниране
300 г боровинки, малини и къпини

Начин на приготвяне:             


за блата:

Облепете форма с диаметър 25 см. с домакинска хартия и я намажете с масло. Загрейте фурната на 180 градуса. Смелете с блендер ядките на ситно. Пресейте брашното с бакпулвера.  Начупете половината от белия шоколад-60 г в малка купичка. Поставете я в друга по-голяма с гореща вода. Разтопете шоколада, като внимавате при разбъркването да не попадне вода в него. Другата половина накълцайте на едро. Избийте маслото и финият кристал на пухкав крем. Прибавяйте яйцата едно по-едно като непрекъснато разбърквате. Добавете и разтопеният шоколад и внимателно със шпатула объркайте. Постепенно на три равни части прибавете брашното като редувате със смлени ядки, нарязан шоколад и уиски. Завършва се с брашното. Излейте тестото във формата и печете за около 20-25 минути. Извадете и след като освободите от ринга прехвърлете на метална решетка до пълното му изстиване. 

за желираното сладко с боровинки:

В малка тенджерка комбинирайте първите четири съставки. Желатина накиснете с уискито. Загрейте до кипване и варете за около десетина , петнадесет минути. Отдръпнете от котлона и прибавете набъбналият желатин. Разбъркайте до пълното му разтопяване. Охладете.

за Ирландски крем с маскарпоне :

Задължително условие е маскарпонето да е на стайна температура. Накиснете желатина с 2,3 с.л. студена вода. С телена бъркала или на ниски обороти с миксер разбъркайте маскарпонето и кондензираното мляко на ефирен млечен крем. Разтопете на водна баня желатина . Прибавете му една супена лъжица от крема и объркайте. Излейте в крема като разбърквате непрекъснато. Добавете Бейлис-а и нежно объркайте да го поеме крема. 

за Шибуст крем  с боровинки:

Желатина накиснете в студена вода. Жълтъците с захарта избийте до избледняване. Добавете брашното и част от студеното мляко. Изсипете в тенджера останалото количество мляко. Заври ли, намалете  котлона. На тънка струя и при непрекъснато бъркане добавете разбитите с брашно и мляко жълтъци. Варете до нужната гъстота. В края изсипете набъбналия желатин и разбъркайте до пълното му разтваряне. Охладете крема, като го поставите в по-голяма купа със студена вода и няколко бучки лед. Периодично го разбърквайте.Сварете захарен сироп от 100 г захар и 30 мл. вода. Когато термометъра покаже 119 градуса, започнете избиването на средна скорост с миксера на белтъците.Достигне ли температурата 121 градуса увеличете скоростта на миксера . Излейте го на тънка струйка към белтъците. Избивайте в продължение на десетина минутки. Към изстиналия яйчен крем прибавете 5,6 с.л. от боровинковото сладко. На порции прибавяйте белтъците и обърквайте до поемането им от яйчено-боровинковия крем.

Сглобяване:

Срежете блата през средата. Поставете долната част на блата върху подложка. Пристегнете плътно с регулируем ринг за торта с височина 10 см. Върху блата нанесете част от желираното сладко с боровинки. Загладете и за десетина минути замразете във фризера. Внимателно изсипете ирландския крем с маскарпоне и загладете. Поставете другата половина на блата. Останалото желирано сладко разстелете. Отново за кратно замразете във фризера. Последно нанесете шибуст крема с боровинки. Загладете и изравнете. Охладете за една нощ. Извадете тортата от регулируемия ринг и прехвърлете на красив поднос. Можете да я облечете с борд дантела от разтопен шоколад върху хартия за печене или да я  облепите с предварително шприцовани  форми. Гарнирайте със свежите плодове.







Няма коментари:

Публикуване на коментар