петък, 31 юли 2015 г.

Японски чийзкейк само с три съставки Japanese cheesecake with only three ingredients

Това е новия ми любим десерт, а след като го опитате ще стане любим и на вас. За тези от вас, които не са запознати с тази версия на чийзкейк, той е мек, пухкав и не е прекалено сладък. Комбинацията на крем с манго и пухкавата торта с влажно и леко тръпчиво крема сирене е небесна. Боровинки и свежи ленти лимонови ивички заливат небцето ви с наслада и прохлада. Представихте ли си я вече моята сладка небесна благословия...

Продукти:


 за сладкиша:

  • 6 броя яйца 
  • 240 г крема сирене "Филаделфия"
  • 240 г бял шоколад
  • 10-15 г краве масло за намазване на домакинската хартия
  •  форма с диаметър 21см.

за крема:


  • 200 г маскарпоне
  • 1 с.л. мед
  • 80 мл сладкарска сметана
  • 2 с.л. мед
  • 1 с.л. царевични нишесте
  • 80 г плод манго
  • 50 г боровинки 
  • лимонови ивици от 1/2 лимон

Приготвяне на сладкиша:

От изключително значение е яйцата и крема сиренето да са на стайна температура! Студените яйца от друга страна се отделят много по-лесно. Моя съвет е отделете белтъците и жълтъците от студени яйца в две купички. Покрийте ги с прозрачно фолио и оставете на стайна температура за 30-40 минути. Застелете дъното и страните на формата с домакинска хартия за печене. Намажете хартията с масло. Забележете казвам форма ! Ако вие използвате метален откопчаващ ринг е нужно отвън да го обвиете поне с три пласта алуминиево фолио. Аз за да избегна притесненията дали ще навлезе вода или не си подсигурих йена тенджера .
Включете фурната на 170 градуса. 
Разбъркването на крема сиренето и белтъците, както и разтопяването на шоколада става като потапяте купите в друга по-голяма купа с гореща вода. Преценете колко вода ще е нужна, така че да не прелива и да не прониква вода вътре!


Начупете белият шоколад в стъклена или метална купа.Обърквайте го от време на време,за да се разтопи. Внимавайте, не трябва и капчица вода да проникне в шоколада, ще се пресече !!! 
В  друга купа поставете крема сиренето и на ръка с телена бъркалка го разбъркайте. Уверете се,че шоколада не е топъл (загребете мъничко шоколад с шпатула и го  докоснете с устни ). Поставете го в крема сиренето и объркайте. Добавяйте жълтъците на порции и непрекъснато разбърквайте до получаването на хомогенна смес. 
Нещо също много важно за разбиването на         
белтъците, когато протеинът в тях се нагрее те се издуват. 

В тази рецепта не се използва набухвател ! Трябва ни хубава пяна от добре избит белтък за пухкав и топящ се в устата сладкиш. Ако водата е изстинала, заменете я с друга по-гореща. Поставете купата с белтъците във водата и внимателно започнете да ги избивате. Внимавайте отново да не проникне вода в тях. Разбърквайте до побеляване и пухкавост.
Към жълтата смес прибавяйте последователно по  1/3 от белтъците и с шпатула внимателно объркайте с плавни, въртеливи движения. Не разбърквайте бързо и хаотично, а се старайте да запазите въздуха с който сте наситили при разбиването. Изсипете сместа в подготвената форма. За да не се напука сладкиша тупнете един, два  пъти формата върху плота, но не повече, за да не спадне сладкиша. Поставете я в  по-голяма тава и напълнете с гореща вода. Количеството на водата трябва да е малко над половината на формата.

 Печете за около 30-40 минути. Изключете фурната. Открехнете вратичката няколко пръста и оставете формата вътре за още 15-20 минути. Извадете тавата от фурната и от водната баня. Внимателно извадете сладкиша върху метална решетка до пълното му изстиване. Прехвърлете изстиналия сладкиш в красив поднос. Може просто да напудрите обилно с пудра захар и да сервирате. А може да си създадете настроение и внесете празничност като  гарнирате с крем. С вашият любим крем или се доверите на моето вдъхновение от маскарпоне и свежо сладко от манго.

Приготвяне на крема:


Обелете мангото и го пасирайте. Поставете го в малка тенджерка с две лъжици мед и загрейте.

Разбърквайте царевичното нишесте с малко хладка вода и прибавете към сладкото. След около пет минути,отстранете от огъня. Охладете в съд със студена вода с няколко бучки лед. Избийте сладкарската сметана.Разбъркайте на ръка маскарпонето с меда. Смесете сметаната с маскарпоне и свежото сладко от манго, разбъркайте до хомогенност. Шприцовайте крема със звездовидният накрайник на шприца, украсете с боровинки и настържете лимонови
 ивички. Сервирайте тортата с усмивка и небесно настроение!













1 коментар: