сряда, 22 юли 2015 г.

Торта с малини и маракуя

Какво ли би могло да се получи от три страстни плодчета ?!? Торта, голяма и жълта - като слънце в тропически рай. Нежна и ефирна, с панделка...развята от морския бриз.


Нужни са ви :
Форма за торта с подвижно дъно 25 см.
Кухненски термометър със сонда.
Подвижен  ринг с височина поне 10 см.

Продукти за Мадейра блат:

  • 150 г краве масло (меко)
  • 150 г захар фин кристал
  • 3 яйца ( на стайна температура )
  • 150 г брашно 
  • 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. прясно мляко + 1 ч.л. лимонов сок ( лайм )
  • настъргана лимонова коричка от 1/2 лайм 

Продукти за Малиновият мус:

  • 250 г маскарпоне
  • 150 г гръцко кисело мляко
  • 250 мл растителна сладкарска сметана ''Hopla"
  • 2 с.л. мед
  • 10 г желатин
     за малиновото желе: 200 г малини + 5 с.л. кафява захар и 1 с.л. мед ,1 с.л. розова вода

Продукти за Крем Шибуст с маракуя:

  •  300 мл прясно мляко
  • 4 бр жълтъци
  • 30 г брашно
  • 50 г захар фин кристал
  • 30 г желатин
  • 4 бр. белтъци
  • шипка сол
  • 150 г кристална захар
  • 40 мл вода
  • 1 бр. шушулка ванилия
  • 1 и 1/2 плод маракуя
За желирания слой: 100 мл вода +100 мл просеко "Тревизо", 1 и 1/2 плод маракуя, 2 с.л. мед , 5 г желатин
За сиропирване на блата: част от малиновото желе + 200 мл.просеко
За декорация- 200 г бял шоколад и дузина малини

Начин на приготвяне :


За блата:


Загрейте фурната на 160-170 градуса. Пресейте няколко пъти брашното и бакпулвера. Настържете половинката лимон и след това го изцедете. Смесете млякото с 1 ч.л. лимонов сок. Разбийте с миксер маслото със захарта и добавете към тях едно по едно яйцата. Вече на ръка и с помощта на силиконова шпатула се добавя брашното като се редува с млякото. Покрийте дъното на формата с домакинска хартя. Изсипете сместа и загладете. Пече се до готовност за около 20-25 мин. Може да приложите теста с клечка. Извадете формата от фурната и откопчайте ринга. Прехвърлете го на метална решетка.

За малиновото желе:


Почистените малини поставете в малка тенджерка.Наръсете ги със захар и мед. Разбъркайте сместа и загрейте до кипене. След 3,4  минутки отдръпнете от котлона и внимателно през цедка претрийте малиновото желе. Ароматизирайте с розова вода. Оставете настрана да се охлажда.

За малиновия мус:


Разтворете желатина в студена вода. Разбийте с миксер сметаната. Набъбналият желатин разтопете на водна баня. За кратко разбъркайте маскарпонето и меда. Добавете гъстото кисело мляко и отново разбъркайте. Вече на ръка смесете двата крема и със силиконова шпатула обуркайте до хомогенност. Загребете една супена лъжица крем и я размесете в желатина. Така вече охладен желатина  прибавете към комбинираните кремове като непрекъснато разбърквате с мискер.

За крем Шибуст с маракуя:


Яйчен крем: Накиснете желатина в студена вода. Жълтъците избийте на пухкав крем с захарта ,добавете количеството брашно и объркайте внимателно с 100 мл прясно мляко. Изсипете в тенджера останалото от 300 мл. мляко и 1/2 от ваниловата шушулка. Когато заври, отстранете пръчицата ванилия и намалете котлона. На тънка струя и при непрекъснато разбъркване добавете сместа от жълтъци,брашно и мляко. Варете до нужната гъстота. В края прибавете накиснатият желатин и се уверете, че се е разтворил нацяло.Трябва да се охлади крема и затова може да използвате следната хитрост: В по-голяма купа напълнена със студена вода и няколко бучки лед, поставете тенджерата и разбърквайте непрекъснато като внимавате да не влезе вода и да не изстудите прекалено крема. 

Меренге: Сварете захарен сироп от 150 г захар и 40 мл вода.Когато сиропът достигне 119 градуса започнете избиването на белтъците. Когато термометърът покаже 121 градуса на тънка струйка изсипете сиропът към белтъците. Увеличете скоростта и продължете с разбиването още десетина минути. Объркайте деликатно белтъци и изстинал яйчен крем. Добавете вътрешността на маракуята и разбъркайте внимателно.

Накиснете желатина в студена вода, нужно е просто да се покрие. В малка тенджерка смесете просекото с водата и меда. Разбъркайте и когато течността заври прибавете към нея желатина. Отдръпнете от котлона, разбъркайте отново,за да се разтопи желатина. Оставете настрана да изстива. 

За желирания слой:


Накиснете желатина в студена вода, нужно е просто да се покрие. В малка тенджерка смесете просекото с водата и меда. Разбъркайте и когато течността заври прибавете към нея желатина. Отдръпнете от котлона, разбъркайте отново,за да се разтопи желатина. Оставете настрана да изстива.

Сглобяване:

 
От предния ден си направете блата и малиновото желе. Разтворете подвижният ринг на 28 см. Позиционирайте го върху поднос, застлан с картонена подложка. Срежете блата през средата и поставете долната му част в средата на ринга. Смесете няколко лъжички от малиновото желе с 200 мл просеко и сиропирайте блата. Направете малиновия мус и го изсипете върху блата. Наръсете с малиновото желе и разбъркайте небрежно. Загладете и изравнете старателно. Приберете ринга хладилник, за да се желира муса. През това време сварете желето за желирания слой и започнете приготвянето на крем Шибуст. Отново искам да ви успокоя за направата на този крем, на първо четене  ще ви се стори сложен и труден процес, но си  заслужава  цялата тази фина и вкусна нежност. Уверете се, че се е стегнал муса и едва тогава залейте с шибуста. Загладете и отново приберете за час в хладилник. Начупете 2/3 от шоколада на малки парченца и го разтопете на водна баня. Добавете останалата част и бъркайте енергично до пълното му разтопяване. Отдръпнете го от водната баня. Едва когато при допир с устните ви, шоколада е съвсем леко топличък може да го  разстелите върху целофан или домакинска хартия за печене. Приберете в хладилник да се стегне. Извадете и изчакайте няколко секунди преди да нарежете на правоъгълници. Отново приберете в хладилник шоколадовите пластини. Към изстиналото желе прибавете вътрешността на маракуята и разбъркайте. Извадете подноса с торта  и я залейте с желето. Внимателно я приберете в хладилника. Приблизително половин час по-късно може да проверите дали се е желирал слоя. Прекарайте острието на много тънък нож плътно по стените на ринга и внимателно освободете тортата от обръча. Облепете я със шоколадовите пластини и сервирайте.











 













А ако ви е харесал крема, ето ви още една рецепта : Ябълков тарт с крем Шибуст




Няма коментари:

Публикуване на коментар