четвъртък, 16 юли 2015 г.

Мариновани в червено цвекло и вино яйца

Помните моя стар метод за боядисване и мариноване на яйца.

 Наскоро публикувах салата с червено цвекло и  малини, в тази рецепта  и ви посъветвах да запазите течността в която сте варили  панджара. Реших в отделна публикация да ви напиша рецептата и споделя какво още добавих в марината.

Продукти:

  • 4,5 скилидки чесън
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 2,3 ябълков оцет
  • 100 мл червено вино
  • малка пръчица канела
  • 2,3 пъпчици карамфил
  • 1 ч.л. мед
  • 2 зрънца бахар
  • 1 с.л. сол
  • няколко клончета пресен копър
  •  яйца

Начин на приготвяне:

Смесете всички  продукти, добавете в тенджерката с течността в която сте сварили червеното цвекло и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри няколко минути. Отдръпнете настрана и нека се охлади. Прехвърлете течността в буркан с капачка или друг херметически затворен съд. За предпочитане обаче  е буркан, за да не се оцветят стените на съда. Поставете желаният от вас брой яйца в студена вода. Заври ли, изчакайте 8,9 минути и отстранете от котлона. Това време е напълно достатъчно за твърдото сваряване на белтъка и жълтъка. Облейте ги с ледено студена вода. Така по лесно ще обелите яйцата. Обелените вече яйца потопете в марината. Отгоре поставете копър,залейте с малко зехтин и приберете в хладилник. Нужни са 24 до 36, за да се мариноват и оцветят. Вие сами определяте степента на оцветяване. Тя зависи от това колко време яйцата ще преседят или колко дълго вие ще издържите на изкушението. Моите са забравени цели четири дена. Сервирайте ги върху зелена салата!


 Благодаря ви, че ме четете и ми се доверявате. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар