вторник, 11 август 2015 г.

Панакота с боровинки и кокосово мляко Blueberry and coconut milk panna cotta


Бърз и лесен десерт, който обаче не бива да подценявате. А най- важното за този десерт е постигането на правилната консистенция. Тоест копринено гладка, ефирна и с едва доловимо потреперване. Дъвчеща желирана маса, не, това не е вече панакота. Другото което ще ви допадне е широкия спектър от вкусове в зависимост от вида на млякото и използваните млечни продукти. Днес ви поднасям деликатно съчетание от много лек, фин крем от прясно мляко с боровинково пюре и интензивно богат крем от кокосово мляко.  


Продукти:

  • 1 консерва кокосова мляко / 420г /
  • 2-3 с.л. кристална захар
  • 200 г боровинки + още 50  г за гарниране
  • 8 г желатин
  • 300 мл прясно мляко
  • 2-3 с.л. мед
  • 1 ванилия 

Начин на приготвяне :

Накиснете желатина в студена вода.В тенджерка смесете 1,2 с.л вода, боровинките и меда. Загрейте до кипене. Заделете си 2,3 с.л. от сиропа за заливка. Пасирайте сместа. Добавете млякото, ванилията и отново загрейте. Отдръпнете от котлона прибавете половината от набъбналия желатин и разбъркайте до пълното му разтопяване. Охладете сместа в друг съд със студена вода и няколко бучки лед. Насипете панакотата  в чаши и приберете за кратко във фризер. Загрейте в тенджера 2/3 от кокосовото мляко и захарта. Преди да кипне отстранете я от котлона и добавете останалият желатин. Разбъркайте. Уверете се, че боровинковата панакота се е стегнала и едва тогава насипете кокосовата. Охладете в хладилник минимум 2 часа. Залейте с лъжичка боровинков сироп и гарнирайте със свежи боровинки.






Няма коментари:

Публикуване на коментар