Продукти:
1,500 кг смокини
1 кг захар
600 мл вода
1 ч.л. лимонтозу
Начин на приготвяне:
Измийте и изрежете дръжките на смокините.Внимавайте да не достигате до месестата част. Надупчете ги с виличка на две, три места. В дълбока тенджера смесете захарта и водата. Десет минути след като заври сиропа, поставете смокините. Нека поврат в сиропа около пет, десет минути да си пуснат сока. Внимателно с решетъчна лъжица ги извадете в тавичка. Намалете котлона и продължете варенето на сиропа. Гъстотата може да проверявате като с суха лъжичка загребете малко и капнете на чинийка. Към вече сгъстеният сироп прибавете смокините. Нужни са още десет, петнадесет минути на плода. Не обърквайте с лъжица, за да не разкашкате смокините .Оставете бавно да се вари сладкото. Единствено може да обирате събралата се в края на тенджера белезникава пяна. От леко розов, цвета на сиропа с варенето трябва да се превърне в златист, но не и карамелен. Пет минути преди да отдръпнете от котлона прибавете лимонтозуто. Сладкото се насипва в предварително измити и затоплени буркани ( аз ги държа във фурната на 50 градуса) . Затварят се стегнато с подсушени капачки и се обръщат. По желание може да стерилизарате само 5 минути , но аз специално не го правя. Отворен вече веднъж буркана обаче го прибирам в хладилник.
Сполучливо да ви е !
Чудно, любимо сладко! Благодаря ти, Танче! :)
ОтговорИзтриване