сряда, 12 август 2015 г.

Сладкиш със шоколад и сливи Plums and chocolate cake




Необичайна комбинация : шоколад и сливи, сини сливи. Август е техният месец.Сега им е времето да им се насладим, да си набавим ценни витамини, калий , магнезий, желязо и фибри и да си приготвим любимите сладка, мармалади и сладкиши.

Продукти:



  • 150 г меко краве масло
  • 120 г кафява захар
  • 3 бр яйца на стайна температура
  • 150 г брашно + 2 с.л. какао
  •  1,1/2 ч.л бакпулвер
  • 100 г тъмен шоколад
  • 1/2 ч.л. кардамон
  • щипка, две сол
  • 2 с.л. тъмен ром
  • 500 г сини сливи
  • 2 с.л. лимонов сок
  • 2 с.л. пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Измийте сливите и ги нарежете на половинки и четвъртинки. Полейте ги с лимоновия сок. Пресейте брашното с какаото, бакпулвера и солта. Начупете шоколада на парченца. 
Поставете го в огнеупорна купичка, а нея в друга по-голяма с гореща вода.  Разтопете го на водна баня. В дълбока купа смесете мекото масло и кафявата захар. Избийте ги до избледняване и пухкавост. Постепенно добавете едно по едно яйцата. Добавете и
разтопеният шоколад и кардамона  и вече на ръка със шпатула объркайте. Прибавете на три пъти пресятото брашно . Изсипете сместа в намазана с масло тавичка. Подредете половинките и четвъртинките сливи с разрязаната част нагоре. Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 30 до 40 минути. След изстиване наръсете с пудра захар. Сервирайте с гъст сливов сироп. Комбинирайте 1 ч.ч. ч. кристална захар с 1/2 ч.ч. вода и десетина нарязани на едро сини сливи и варете за около 3 минути. Намалете котлона и оставете на къкри още пет минути. Пасирайте. Преди да налеете в сосиера добавете щипка кардамон . Насладете му се !






Няма коментари:

Публикуване на коментар