петък, 15 май 2015 г.

Арабски питки Arabic bread

Знаете ли какво е връшник? Най-хубавите питки ,а също така баници и зелници съм яла печени под връшник .Връшник е капака с който се захлупва тавата или подницата както още я наричаме в исикията /Странджа/ .Интересното в него е не толкова конусовидната форма ,а по скоро задигнатият ръб ,който придържа жарта и горещата пепел .Ако жаравата е много силна ,тавата се поставя на една метална скара - пиростия . Така няма да прегори отдолу питката в тавата ,а хрупкавата коричка се получава благодарение на насипаните жар и пепел върху връшника.Как не съм ги запазила тези неща в бабината къща :( Сега можех не само питки да пека ,а и да готвя в тази подница . С нищо не може да се сравни впечатляващото запалване на огъня ,вкусът и препечената коричка на питката ,приготвени по този начин . Почти на същият принцип се изпичат и арабските питки ,на сгорещени камъни и в пещ- фурна.

Dani1

Разбира се може и у дома може да ги изпечете във фурна или на тиган ,по възможност да е чугунен..Аз избрах последният вариант ,заради препечените петна по повърхността на тестото . И двата метода са успешни ,така че изборът е ваш.Тестото за арабските питки е също обикновено хлебно тесто от брашно ,вода,мая и сол.Впечатляващо е ,че под въздействието на маята и водата /която се превръща в пара и като балон надува питката / и тънкото разточване горната и долната част се разделят и се образува въздушен ''джоб'' .

Продукти:

200 г брашно и още малко за до измесване

100 мл топла вода

1 ч.л. сол

1ч.л./4 г/ суха мая или 12 г прясна мая

 

Начин на приготвяне:

Смесете водата и маята .Оставете за около 5 минути или докато маята се разтвори.Добавете брашното,солта и омесете тесто .Поръсете с допълнителното брашно вашият плот и за за около 5,7 минути замесете тесто .Ако е нужно добавяйте още брашно ,за да не залепва по плота и ръцете ви.В купа намаслена със зехтин поставете топката тесто,завъртете я ,за да се покрие навсякъде с мазнината.Покрийте я със свежо фолио и оставете в загрята на 50 градуса фурна да удвои обема си.Втасалото тесто разделете на малки топки и отново оставете за кратко да отпочинат .На набрашнена повърхност с помощта на точилка оформете много тънки питки с диаметър 10-15 см.

Atalante

Поставете тигана на котлона и го загрейте хубаво. Поръсете с няколко капки олио или зехтин ,а излишното избършете с домакинска салфетка .Поставете питката на нагорещеното дъно..След по-малко от минута тестото започва да се надига и образува мехури .Обърнете я с мехурите към тигана и отново запечете.По съшият начин оформете и изпечете останалите питки.

IMG_1092 IMG_1116

IMG_1094 IMG_1107

Може да ги използвате за сандвичи,като напълните образувалата се кухина с малки кюфтенца,печено месо,разнообразни зеленчуци и сосове. А ,може просто ей така да си ги отопите в хумус -приготвен по тази рецепта или баба гануш. Сладко ,сладко ще си ги похапнете и с любимата ми мароканска яхния от нахут и патладжан .Приготвяла съм я хиляди пъти лятото .Обичам я и топла и студена ,вкусна е само така или сервирана върху ориз или арабски кус кус .Рецептата е тук.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар