сряда, 13 май 2015 г.

Печен патладжан с кюфтета Fırında köfteli patlıcan

Ако не сте го приготвяли ,непременно трябва да опитате това толкова популярно в Турция ястие. Фирънда кьофтели патлиджан или известно още като фирънда патлиджан кебап е ястие ,което ще ви спечели първо с лесното си приготвяне ,а също така и с невероятният вкус .Бахарат-а /köfte baharı/ е подправката ,която пък овкусява това необикновено ястие .За тези които я нямат ,могат да си я приготвят по рецептата на Лора и Стоян от Бон Апети.Бахарат-а си закупих от Истанбул и е леко лютив ,така че ако ви допада този вкус добавете и малко лют червен пипер и вие.

Продукти:

4 бр. патладжана /по възможност от издължените /

500 г телешка кайма

1 глава стар лук

2 стръка пресен лук

малка китка магданоз

сол,черен пипер и бахарат

4,5 домата

зелени чушки -сиврия или люти

2,3 скилидки чесън

зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на кръгчета с дебелина до 2 см.Аз специално не премахвам корите ,но ако вие желаете избелете го преди това. В литър вода изсипете 1 с.л сол и накиснете филийките за около 30 мин. Филийките накиснете в студена вода,за да премахнете горчивият вкус. Към каймата добавете настърганата на ситно глава лук, накълцаният пресен лук и магданоз и я омесете Оставете я да престои половин час и чак след това оформете малки кюфтета.Обелете ципата на доматите /аз протърквам опакото на ножа ои кожата няколко пъти и по този начин ципата се смъква много лесно/.Нарежете доматите на едри кубчета .Леко изстискайте патладжана и в намаслена тавичка започнете да редите изправени резен патладжан,кюфте ,патладжан ,кюфте и т.н.Наситнете скилидките чесън и небрежно ги пръснете измежду патладжана.

Atalante IMG_7151

Залейте с около 100 мл вода или бульон ,а нарязаните домати разпръснете отгоре .Обилно наръсете със зехтин .Тавичката поставете в загрята на 200 градуса фурна .Печете 30-35 минути.Тук е момента да поставите зелените чушки и да запечете за още десетина минути.

IMG_7154 IMG_7219

Сервирайте кюфтенцата и патладжан полети с няколко лъжичка от образувалият се сос в тавата. Насладете им се някой път и няма да съжалявате ! Добър апетит или както казват в Истанбул -Афиет олсун !

IMG_7215 IMG_7229

Няма коментари:

Публикуване на коментар