петък, 15 май 2015 г.

Яхния с патладжан и нахут Eggplant and chickpea stew

Тази вкусна вегетарианска яхния ,подправена с ароматите на Близкият Изток ще я заобичате ,сигурна съм!Текстурата на патладжана и нахута си подхождат толкова добре със сладостта на доматите ,а уникалното съчетанието на екзотичните подправки като кимион,канела,кориандър ,индийско орехче и лют пипер ще ви пренесат в арабският свят .Успях ли да ви вдъхновя вече :) Мисля за рецептата и се усмихвам ....това е моята вкусна приказка от снощи и с удоволствие ще я разкажа и на вас .Освен яхнията бях приготвила и хумус и арабски питки ,сервирах вечерята върху пъстър копринен шал.

IMG_1131 IMG_1155

На финала се подсладихме с едни невероятно сочни турски сладки -шекерпаре. За тях в някоя следваща публикация.

А знаете ли защо обичам да готвя? Първо защото ме успокоява и второ защото обичам да си угаждам.И ако за някои храната е банално ежедневие за мен е важно как ще я поднесена в чиниите .Този празник на сетивата ме прави щастлива.Храната за мен е пътешествие и едва на заден план целя да ме засити ..

Препоръчвам ви тази яхния горещооо .Обичам я охладена и пикантно люта .

Продукти:

2 ,3 средно големи патладжана

1 голяма глава лук

2,3 скилидки чесън

250 г сварен нахут

1 с.л. доматено пюре

2,3 зрели домата

200 мл зеленчуков бульон

зехтин

подправки /канела ,кимион,индийско орехче,кориандър и лют червен пипер/

сол и черен пипер

връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета /стопява се впоследствие/ .Ако не е от белият вид е препоръчително да го изкиснете за около 20 минути в подсолена вода.Почистена глава лук нарежете на не много ситно.Доматите обелете и нарежете на едро.Загрейте мазнината в дълбока тенджера и добавете лука.Подправете го със сол и черен пипер и го задушете за кратко .Изстискайте внимателно водата от патладжана и парчетата изсипете в тенджерата.Добавете доматено пюре и запържете за кратко .Прибавете чесъна накълцан на много ситно.Долейте с бульона и нека на по-слаб котлон,ястието да поври за около 10 минути.Насипете доматите и подправките по ваш вкус.Внимателно объркайте ястието ,похлупете го и оставете за още 10-15 минути да поври.Сега е моментът да добавите и свареният нахут .На него са нужни не повече от 5 минутки. Преди да отдръпнете ястието от котлона , наръсете с накълцан магданоз .Оставете го да се охлади.Сервирайте го върху сварен ориз,булгур или арабски кус кус .Такъв кус кус би трябвало да има в магазин Лидл ,преди време си бях купила един пакет.Може да сервирате и върху паста .Очаровайте любимите си хора с екзотичният вкус на това ястие.Приготвя се бързо и в останалото време ще ги обградите с внимание .Обичайте се !

IMG_1127 IMG_1125

 

И малко по стари снимки на същата яхния сервирана върху ориз и кус кус.

 

1794512_10201446297184907_910883999_n 1798705_10201446297744921_218669163_n

 

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар