Идвай,лятоооо .Искам те ! Вчера слушах една страхотна песен на Лана Дел Рей -Лятно вино (Summer wine).''Ягоди, череши и ангелска целувка през пролетта,лятното ми вино е направено от тези неща...'' Вино не,но ви направих божествен черешов тарт.Признайте ,това е един от най-хубавите ми тартове .Кажете го защото аз ако трябва да избирам ,не мога, харесвам си ги всичките.Както и да е ,този тарт е много вкусен ,шоколадово вкусен.Крехка бисквитена основа в съчетание с какао ,изпълнена с шоколадово млечен ганаш ,сладки и тъмночервени череши върху огледалната изгладеност ,а за финал на цялата тази привлекателност небрежно поръсен тук ,там шоколадов дропс.Направете го и няма да съжалявате.Пропуснах нещо за ганаша ....,пропуснах няколкото капки амарето. Защо ликьор''Амарето '' ? Защото череши без аромат на бадеми е като красива дама, облечена в лъскава червена рокля, без съблазнителен парфюм ! А,споменах ли лесно? Да ,тази рецепта е невероятно лесна .Не ви ли се прииска вече да изтичате в кухнята ,за да приготвяте ганаш? Аз започвам :
Продукти за шоколадовият ганаш:
150 г млечен шоколад
100 мл течна сметана- Pilos 30% масленост
няколко капки бадемов ликьор ''Амарето''
Продукти за какаовата основа:
180 г брашно-студено!
40 г пудра захар-студено!
20 г какао
щипка сол
100 г краве масло- твърдо!
1 яйце/40 г/-студено!
Нужни са ви още :сладки череши и тъмен шоколадов дропс
Начин на приготвяне:
Загрейте сметаната и когато тя достигне точката на кипене,отдръпнете я от котлона и добавете предварително накълцаният млечен шоколад .След няколко минутки разбъркайте добре шоколадовата смес. Прибавете бадемовият ликьор ,объркайте и оставете на хладно .Смесете сухите съставки за бисквитената основа.Нарежете маслото на кубчета и го прибавете към тях.С пръсти разтривайте брашното в твърдото масло .В купчината получени на трохи направете кладенче и чукнете яйцето.Енергично омесете масленото тесто.Поставете го в торбичка или увийте със свежо фолио и го приберете в хладилник за 30-40 минути.Загрейте дурната на 190 градуса.Наръсете с брашно плота ,разточете правоъгълна кора с дебелина около 5 мм и внимателно я прехвърлете в тарт формата.Притеснете с пръсти в ъглите ,а излишното изрежете като прекарвате точилката по горният ръб на формата. С вилица надупчете дъното.Срежете лист домакинска хартия с размери по-големи от тези на тарт -формата.Покрийте тарта ,а вътре насипете боб или стъклени топчета .Печете 10 минути .,Отстранете хартията и бобовите зърна и продължете с печенето на по ниски градуси : 170 /160 за около 20-25 минути. Извадете тарта от фурната да изстива.След няколко минути може да откопчаете ринга или както е в моя случай- формата е с подвижно дъно .Побутвам от долу и лесно освобождавам страничната част .В напълно изстиналата основа ,насипете ганаша.
Разстелете го ,а тарта приберете в хладилни за 15 минути . Гарнирайте с череши и шоколадов дропс или по начин задоволяващ вашата представа за пленяващ десерт с разкошна визия. И охладете за още час ,два .Сервирайте с чаша ароматно кафе или с нещо освежаващо - черешова лимонада .Не знаете как? Рецептата е тук в сайта на изключителната Ева Тонева . Точно тази черешова лимонада ме провокира да приготвя този тарт.Провокацията била търсена ми смигна тя :)
Да ви е сладко и се обичайте ! Всичко ,от което се нуждаем е ЛЮБОВ -пеят Бийтълс и нима не са прави?
Няма коментари:
Публикуване на коментар