петък, 8 май 2015 г.

Детство мое -Милинка

Умопомрачително ароматни и с хрупкава коричка !

За тестото :

500 -550 г брашно

330 мл прясно мляко

25 г прясна мая

1 с.л. мед

1 и 1/2 ч.л. сол

1 яйце

4,5 с.л. олио

100 г сирене

За заливка :

50 мл. разтопено краве масло

2 с.л. брашно

шипка сол

За оформяне на топките и намазване на тавичката още около 30-40 мл. равни части разтопено масло и олио

Начин на приготвяне :

В част от топлото мляко ,маята се размива .Добавя се захарта и 2,3 с.л. от предвиденото брашно за тестото.Оставя се да шупне.В брашното се оформя кладенче и се чуква яйцето.Добавя се солта ,олиото ,втасалата мая и с останалото мляко се замесва меко тесто.Топката тесто се поставя в дълбока купа и се покрива със свежо фолио. Оставя се на топло или в загрята фурна на 40-50 градуса да удвои обема си.От тестото се прави фитил и с намаслени ръце се накъсват малки топчета .В обилно намазана тавичка топките се подреждат в кръг .Отново се покрива с фолио и се оставя да втаса.В малка съдинка се смесват разтопеното масло ,брашното и солта . С виличка се разбъркват. Втасалата милинка се наръсва със сирене ,а върху него се излива кашичката.Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност .Може да приготвите една голяма или няколко по-малки .Топли ги наръсете с пудра захар и сервирайте с айрян или с гъсто овче мляко .

IMG_2473 IMG_2461

Няма коментари:

Публикуване на коментар