Умопомрачително ароматни и с хрупкава коричка !
За тестото :
500 -550 г брашно
330 мл прясно мляко
25 г прясна мая
1 с.л. мед
1 и 1/2 ч.л. сол
1 яйце
4,5 с.л. олио
100 г сирене
За заливка :
50 мл. разтопено краве масло
2 с.л. брашно
шипка сол
За оформяне на топките и намазване на тавичката още около 30-40 мл. равни части разтопено масло и олио
Начин на приготвяне :
В част от топлото мляко ,маята се размива .Добавя се захарта и 2,3 с.л. от предвиденото брашно за тестото.Оставя се да шупне.В брашното се оформя кладенче и се чуква яйцето.Добавя се солта ,олиото ,втасалата мая и с останалото мляко се замесва меко тесто.Топката тесто се поставя в дълбока купа и се покрива със свежо фолио. Оставя се на топло или в загрята фурна на 40-50 градуса да удвои обема си.От тестото се прави фитил и с намаслени ръце се накъсват малки топчета .В обилно намазана тавичка топките се подреждат в кръг .Отново се покрива с фолио и се оставя да втаса.В малка съдинка се смесват разтопеното масло ,брашното и солта . С виличка се разбъркват. Втасалата милинка се наръсва със сирене ,а върху него се излива кашичката.Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност .Може да приготвите една голяма или няколко по-малки .Топли ги наръсете с пудра захар и сервирайте с айрян или с гъсто овче мляко .
Няма коментари:
Публикуване на коментар