четвъртък, 30 април 2015 г.

Кадифен хумус Velvety hummus

Това не може и не трябва да се нарича просто хумус. Наистина ! Тази невероятно вкусна паста от нахут и сусамов тахан има толкова деликатна и кадифена консистенция ,че трябва да се преименува .За кадифеният хумус са ви нужни още зехтин,прясно изцеден лимонов сок,сол,бял пипер и кимион и скилидка,две чесън.И как от толкова много магданоз ,аз не си запазих няколко стръка.... .Какво пък и с перца лук е красиво !

Продукти:

1 ч.ч.= 150 мл

2 ч.ч. нахут от буркан

1/2 ч.ч. сусамов тахан

сокът на 1 лимон /средно голям/

5,6 с.л.зехтин

2 скилидки чесън

1.2 ч.л. сол

бял пипер,кимион

Начин на приготвяне:

Загрейте 2,3 с.л. зехтин в малък тиган,За кратко пръжнете скилидките чесън.Преди да отдръпнете тигана от котлона поръсете с 1/2 ч.л кимион.Изсипете нахута и изстиналите скилидките чесън във висока купа /ако ще пасирате с пасатор /или в кухненски робот .

IMG_1085

Разбъркайте с 2,3 пулса ,като на няколко пъти влейте по мъничко вода или от сокът на нахута.Някъде в краят излейте и овкусеният с кимион зехтин .Подправете с лимоновият сок, солта,пипера. Разбъркайте още веднъж.Покрийте купата и я оставете на стайна температура да се смесят ароматите.Прехвърлете сместа в по-малка купичка.Полейте хумуса с останалият зехтин и набодете клонче,две свеж магданоз или кориандър.Сервирайте с арабски питки или чипс.

 

IMG_1089 IMG_1116

Няма коментари:

Публикуване на коментар