сряда, 22 април 2015 г.

Пълнени ангинари с зеленчуци и гъби

Артишокът,наричан още ангинари винаги съм го подминавала в магазина .Кочанът представляващ неразпъпил цвят първо е доста скъп зеленчук,второ честно да си призная не знаех как да обработя .Знаех ,че ядливи са сърцевината на дебелите месести листа и най-долната заоблена част .Опасявах се ,че от изрязване и нищо няма да остане ,какво пък практична жена съм.Но когато на връщане от Истанбул,спряхме в Къркларели и ги видях в Мигрос/супермаркет / готови изчистени кочани не се поколебах . Напълнени вече бях ги опитвала и донякъде разгадала рецептата. Моите си ги представях напълнени с микс от зеленчуци и полети със сос Холандес .За последният не ми достигна време ,но идеята ви я подарявам .И така Ангинари туист за него и за мен !

Продукти :

долната част на 2 бр артишок

стрък пресен лук

1 ч.ч.грах и царевица -ползвах замразени

1 средно голям морков

3,4 гъбки

сол,бял пипер

сусам

зехтин

300 мл зеленчуков бульон

1/2 лимон

за сос Холандес:

1 жълтък

60 г краве масло

лимонов сок,сол, и бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Готовите кочани се измиват и се бланшират за около 5 мин.Отцеждат се в гевгир В дълбока тенджера се загрява зехтина и се добавят нарязаните на ситно гъби.След няколко минути се добавя и нарязаният лук ,почистеният и нарязан на кубчета морков ,граха и царевицата .Разбърква се внимателно .Зеленчуците в тенджерата се оформят в две купчинки и се захлупват с кочаните ангинари.Заливат се с топлият бульон и се оставят да къкрят на слаб огън за около 15-20 мин. След готовност ангинарите се обръщат в порционната чиния напълват се със задушените зеленчуци и се поливат с винегрет от зехтин,лимонов сок ,сол и черен пипер.По желание се поръсват с препечен сусам .

10613151_10204069825051464_3650547395487900875_n

За сос Холандес:

Маслото се разтопява на слаб огън.Пяната се обира.Жълтъка с 1 ч.л. вода се разбива на водна баня до побеляване .Когато се сгъсти към него постепенно се добавя и маслото ,като се бърка постоянно .На тънка струйка се добавя и около 1 с.л. лимонов сок и се овкусява със сол и бял пипер.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар