Артишокът,наричан още ангинари винаги съм го подминавала в магазина .Кочанът представляващ неразпъпил цвят първо е доста скъп зеленчук,второ честно да си призная не знаех как да обработя .Знаех ,че ядливи са сърцевината на дебелите месести листа и най-долната заоблена част .Опасявах се ,че от изрязване и нищо няма да остане ,какво пък практична жена съм.Но когато на връщане от Истанбул,спряхме в Къркларели и ги видях в Мигрос/супермаркет / готови изчистени кочани не се поколебах . Напълнени вече бях ги опитвала и донякъде разгадала рецептата. Моите си ги представях напълнени с микс от зеленчуци и полети със сос Холандес .За последният не ми достигна време ,но идеята ви я подарявам .И така Ангинари туист за него и за мен !
Продукти :
долната част на 2 бр артишок
стрък пресен лук
1 ч.ч.грах и царевица -ползвах замразени
1 средно голям морков
3,4 гъбки
сол,бял пипер
сусам
зехтин
300 мл зеленчуков бульон
1/2 лимон
за сос Холандес:
1 жълтък
60 г краве масло
лимонов сок,сол, и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Готовите кочани се измиват и се бланшират за около 5 мин.Отцеждат се в гевгир В дълбока тенджера се загрява зехтина и се добавят нарязаните на ситно гъби.След няколко минути се добавя и нарязаният лук ,почистеният и нарязан на кубчета морков ,граха и царевицата .Разбърква се внимателно .Зеленчуците в тенджерата се оформят в две купчинки и се захлупват с кочаните ангинари.Заливат се с топлият бульон и се оставят да къкрят на слаб огън за около 15-20 мин. След готовност ангинарите се обръщат в порционната чиния напълват се със задушените зеленчуци и се поливат с винегрет от зехтин,лимонов сок ,сол и черен пипер.По желание се поръсват с препечен сусам .
За сос Холандес:
Маслото се разтопява на слаб огън.Пяната се обира.Жълтъка с 1 ч.л. вода се разбива на водна баня до побеляване .Когато се сгъсти към него постепенно се добавя и маслото ,като се бърка постоянно .На тънка струйка се добавя и около 1 с.л. лимонов сок и се овкусява със сол и бял пипер.
Няма коментари:
Публикуване на коментар