Продукти:
150 мл бяло вино /или розе/на стайна температура
150 мл разтопена свинска мас
щипка сол
250 г брашн0 + още за разточването
10 г бакпулвер
3,4 бр.ванилия
пудра захар за овалване около 200 г
Начин на приготвяне:
Разтопете маста ,като внимавайте да не я претоплите ! Аз винаги оставам едно малко късче неразтопено ,което после с до объркване се разтапя в топлата мас.Смесете я с виното .Пресейте брашното с бакпулвера и солта,накрая ароматизирайте с ванилия.Замесете средно твърдо тесто.Оставете го за няколко минути в хладилник .Набрашнете плота и разточете една част тестото на много тънък лист /около 2,3 мм/.






Загрейте фурната на 190 градуса. С помощта на объл кътър или чашка изрежете кръгове.Във всеки кръг поставете кафена лъжичка сладко или парченце локум.По желание може да прибавите и ядки-орехи или бадеми.Прегънете на две и лекичко притиснете краищата.В застлани с домакинска хартия подредете сладките.Печете десетина минутки до бледорозово.Не ги прегаряйте ! Още топли оваляйте в пресята пудра захар и ванилия .Допълнително отгоре им наръсете още малко. Пръхкавостта им се усеща най-добре на другият ден.Но аз ще ви внуша,подсладете се сега ....живейте сега !




Няма коментари:
Публикуване на коментар