Отново сладки с повече от 30 години история....Виненки заради вложеното вино ,а и най-вече за използването на винена чаша за изрязването на кръгчетата .В годините съм ги правила само като сладка без пълнеж,обилно напудрена или завити като Локумки- пурички с пълнеж от сладко или локум ,задължително с късче орех.И като ви кажа ,че съм ги правила хиляди пъти няма да преувелича .Това ,че се правят от мас в никакъв случай не означава ,че са тежки или натъртващи. Даже напротив ,те са толкова чудно топящи се в устата и посягаш моментално към друга ,трета .В моя дебел тефтер така са и записани -Чудни сладки с три нарисувани сърца .Ще се влюбите и вие в тях сигурна съм! Препоръчвам ви да вложите розе.Сладките ще ви очароват още повече със свежият и плодов вкус .А за за пълнеж непременно използвайте домашно сладко.Ароматът и вкусът им ще надминат очакванията ви . За тези които въпреки хвалебствията ми ще останат скептични ,замесете ги с масло.Не съм опитвала ,но предполагам ще са вкусни ,но не дотолкова пръхки .
Продукти:
150 мл бяло вино /или розе/на стайна температура
150 мл разтопена свинска мас
щипка сол
250 г брашн0 + още за разточването
10 г бакпулвер
3,4 бр.ванилия
пудра захар за овалване около 200 г
Начин на приготвяне:
Разтопете маста ,като внимавайте да не я претоплите ! Аз винаги оставам едно малко късче неразтопено ,което после с до объркване се разтапя в топлата мас.Смесете я с виното .Пресейте брашното с бакпулвера и солта,накрая ароматизирайте с ванилия.Замесете средно твърдо тесто.Оставете го за няколко минути в хладилник .Набрашнете плота и разточете една част тестото на много тънък лист /около 2,3 мм/.
Загрейте фурната на 190 градуса. С помощта на объл кътър или чашка изрежете кръгове.Във всеки кръг поставете кафена лъжичка сладко или парченце локум.По желание може да прибавите и ядки-орехи или бадеми.Прегънете на две и лекичко притиснете краищата.В застлани с домакинска хартия подредете сладките.Печете десетина минутки до бледорозово.Не ги прегаряйте ! Още топли оваляйте в пресята пудра захар и ванилия .Допълнително отгоре им наръсете още малко. Пръхкавостта им се усеща най-добре на другият ден.Но аз ще ви внуша,подсладете се сега ....живейте сега !
Няма коментари:
Публикуване на коментар