вторник, 21 април 2015 г.

Чудни сладки -виненки

Отново сладки с повече от 30 години история....Виненки заради вложеното вино ,а и най-вече за използването на винена чаша за изрязването на кръгчетата .В годините съм ги правила само като сладка без пълнеж,обилно напудрена или завити като Локумки- пурички с пълнеж от сладко или локум ,задължително с късче орех.И като ви кажа ,че съм ги правила хиляди пъти няма да преувелича .Това ,че се правят от мас в никакъв случай не означава ,че са тежки или натъртващи. Даже напротив ,те са толкова чудно топящи се в устата и посягаш моментално към друга ,трета .В моя дебел тефтер така са и записани -Чудни сладки с три нарисувани сърца .Ще се влюбите и вие в тях сигурна съм! Препоръчвам ви да вложите розе.Сладките ще ви очароват още повече със свежият и плодов вкус .А за за пълнеж непременно използвайте домашно сладко.Ароматът и вкусът им ще надминат очакванията ви . За тези които въпреки хвалебствията ми ще останат скептични ,замесете ги с масло.Не съм опитвала ,но предполагам ще са вкусни ,но не дотолкова пръхки .

Продукти:

150 мл бяло вино /или розе/на стайна температура

150 мл разтопена свинска мас

щипка сол

250 г брашн0 + още за разточването

10 г бакпулвер

3,4 бр.ванилия

пудра захар за овалване около 200 г

Начин на приготвяне:

Разтопете маста ,като внимавайте да не я претоплите ! Аз винаги оставам едно малко късче неразтопено ,което после с до объркване се разтапя в топлата мас.Смесете я с виното .Пресейте брашното с бакпулвера и солта,накрая ароматизирайте с ванилия.Замесете средно твърдо тесто.Оставете го за няколко минути в хладилник .Набрашнете плота и разточете една част тестото на много тънък лист /около 2,3 мм/.

IMG_9780-001 IMG_9785

IMG_9792 IMG_9787

IMG_9789 IMG_9783

Загрейте фурната на 190 градуса. С помощта на объл кътър или чашка изрежете кръгове.Във всеки кръг поставете кафена лъжичка сладко или парченце локум.По желание може да прибавите и ядки-орехи или бадеми.Прегънете на две и лекичко притиснете краищата.В застлани с домакинска хартия подредете сладките.Печете десетина минутки до бледорозово.Не ги прегаряйте ! Още топли оваляйте в пресята пудра захар и ванилия .Допълнително отгоре им наръсете още малко. Пръхкавостта им се усеща най-добре на другият ден.Но аз ще ви внуша,подсладете се сега ....живейте сега !

IMG_0121 IMG_0113 IMG_0110 IMG_0135

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар