сряда, 1 април 2015 г.

Сьомга в хрупкава коричка с плънка от спанак и каперси


Рецептата ме изкуши в един стар ноемврийски брой на BBC Good Food от 2011 година. Между другото има и една статия с шеф Михалчев. Правих и десерта от корицата-ароматен ябълков сладкиш с карамел. Много богат и екзотичен вкус, влажна кексова среда от яйца, брашно , кафява захар, краве масло, смлени фурми, ухаещ на коледни подправки, гарниран с три реда резени ябълка, а след изпичане щедро се полива с разтопен карамел. Така и не го снимах, защото ябълките нямаха тази свежест. Може и да греша, но си мисля, че за снимката от списанието - ябълките са сложени впоследствие.

Сьомгата обаче надмина очакванията ми. В оригиналната рецепта към плънката от спанак се добавят и гъби. Сьомга с гъби и без да съм кусвала знаех ,че не е моята комбинация. Ако вие прецените добавете си стотина грама. Правила съм я три, четири пъти и винаги е неустоимо вкусна !


Веднъж наместо сьомга използвах пангасиус, добавих и зелени маслини към плънката. Като изключа леко воднистият вкус на този вид риба, хареса ми отново, Ако ви е останало от плънката, може да добавите малко свежо сирене и да оформите ето такива ''бохчи''  като внимателно ги привържете с перца зелен лук.







Определено ми допадна този леко солен средиземноморски привкус и днес добавих каперси . Ако сте си набавили следните продукти, да завързваме престилките и да започваме !

Продукти

  • 2 филета сьомга х 250 грама/винаги избирам по-тънките парчета, тези от към опашката/
  • 1 голяма глава стар лук
  • 1 скилидка чесън
  • 100 г спанак
  • 2,3 с.л.каперси
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • сол.черен пипер
  • 6 броя кори за баница /ползвах ''Фамилия''/
  • около 20г краве масло за намазване на корите
  • 2 с.л.зехтин
  • лимонов сок от 1 лимон
  • пресен копър
  • няколко перца зелен лук

Начин на приготвяне:


Филетата риба овкусете със сол и черен пипер. Ако по тях има кожа отстранете я. Подравнете ги с остър нож.
С парченцата сьомга, малко лук и сметана, може да приготвите порция талиатели на другият ден. Измийте и почистете дръжките на спанака / по крехките дръжки на малките листа може да запазите/.Накълцайте го грубо.
Загрейте зехтина и сотирайте за 2 ,3 минути нарязаният на ситно лук и чесън . Прибавете спанака и го объркайте с 1 ,2 с.л. лимонов сок.
Отдръпнете тигана от котлона.

Плънката подправете с копър, сол и черен пипер.


Загрейте фурната на 180 градуса с обдухване или ако няма тази опция на 200.
Добре е да застелите тавичката с домакинска хартия.
В малка купичка разтопете маслото. На плота с късата страна към вас поставете една от корите. Със силиконова четчица и разтопено масло намажете повърхността й. Отгоре поставете друга кора и отново намажете. Последната кора заделете настрана .Към изстиналата плънка добавете сметана,объркайте до хомогенност.
Сега е момента да прибавите и каперсите.

Филетата сьомга отново поръсете със сол и прясно смлян черен пипер.На страната от към която е била кожата, разстелете плънката и захлупете с другото парче, отново с кората към плънката!
На около 4.5 "сандвича" сьомга пръста от дължината на корите поставете напречно. Запретнете късият край на корите отгоре. Прегънете и страничните краища на корите .Оформете в стегнато пакетче.

Намажете му страните с масло и го поставете в тавичката, като края на корите нека да е отдолу. Последната шеста кора намажете с масло и намачкайте, като се стремите да оформите пухкава букла.

Притеснете внимателно и поставете тавичката в загрятата фурна.Печете 10-15 минути, а за да не прегорят краищата на корите,покрийте отгоре с алуминиево фолио. Продължете с печенето още 15-20 минути.

След като извадите от фурната, изчакайте 3,4 минути преди да нарежете на порции. Не се притеснявайте ако се разпада надиплената коричка, винаги може да я поставите отгоре .

Ако желаете от 2,3 с.л. зехтин,1 с.л. лимонов сок и наситнени перца от зелен лук и копър ,може да приготвите дресинг.

Овкусете го със сол и черен пипер и поръсете.

Сервирайте в затоплени чинии.


.





Няма коментари:

Публикуване на коментар