четвъртък, 30 април 2015 г.

Табуле с нахут Chicpea tabboleh

Маята любовна афера с близкоизточната храна ,започна преди повече от 20 години когато живеехме в Кипър .Там за първи път вкусих табуле. Няколко години по късно любовта ми пламна още по-силно на един круиз до Израел и Египет. Навярно мнозина се чудят какво е Аталанте . Аталанте е името на този круизен кораб.Научавайки ,че корабът 2004 година е продаден за скраб се натъжих...Запазила съм прекрасни спомени от това пътуване и често мислено се връщам там.В Египет опитах хумус и куп други ястие на които не помня имената ,а вкусът на онзи сандвич тип джоб (който набързо излапах в Хайфа)препълнен с кюфтенца от грах все още ми причинява обилно слюнкоотделяне .Някой ден и тях ще ви приготвя ,но сега ще спра времето , най-вече всички ужасни събития в арабските страни и вълшебното килимче ще ни пренесе в красивата арабска нощ.Започвам с табуле. Трябваше буквално да ''подстрижа'' магданозът в градината ,за да тръгне още по гъст и свеж.Получи се доста обемна връзка и на мига ме осени идеята за тази салата.Имах и едва поникнала мента ,открих си и маточина в един ъгъл при цветята .Кориандъра в саксия също вървеше добре .Обикновено в страните от Близкият Изток ,табуле се приготвя с булгур или кус-кус .Днес обаче ще я приготвя с нахут .Така и така отварям буркан с нахут за хумус и онази екзотична яхния с патладжан . Какво още е нужно ....настроение,усмивка и о,да -престилката :) А,вие слагате ли престилка докато готвите?

Продукти:

2 големи домата нарязани на ситно

2 ч.ч. ситно накълцан нахут

2 ч.ч. магданоз

1/2 ч.ч. микс от мента,маточина ,кориандър или целина

скилидка,две чесън

2 стръка зелен лук

4,5 с.л. зехтин

3,4 с.л. прясно изцеден лимонов сок

сол,бял пипер

Начин на приготвяне:

Нахута в бурканите е предварително сварен и за това го предпочитам.Спестява ми много време ,но ако вашият е в суров вид трябва да го накиснете за няколко часа с вода в съотношение 1:4, а след това да сварите час ,час и нещо .Вече свареният нахут може да накълцате с остър нож или да го изсипете в блендер. С няколко пулса го смелете на малки парченца.

IMG_1084

Измитият и подсушен магданоз накълцайте на грубо.Листенцата мента ,маточина и кориандър нарежете на по-ситно.Доматите обелете и срежете надлъжно ,отстранете семена и нарежете на кубчета.Скилидката чесън силно натиснете с широката страна на ножа и накълцайте.В голяма купа смесете нахута,доматите ,зеленията и чесъна.Покрийте купата и я поставете в хладилник за 30 минути.Нарежете зеленият лук на ситно , прибавете го към изстудената салата и я разбъркайте .Настържете кората на 1/3 от лимона ,наръсете със зехтин и прясно изцеден лимонов сок.Подправете със сол и черен пипер .Сервирайте с допълнителни резени лимон.

IMG_1119 IMG_1123

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар