сряда, 8 април 2015 г.

Стъклено фиде с пикантни скариди

Попадна ми в Лидл.Знаех ,че е някаква вид азиатска целофан юфка ,известна още като стъклена заради прозрачният си външен вид Cellophane (glass) noodles. Знаех ,че прозрачните нишки се наричат още фиде юфка и много често се използва в китайската,японската,корейската ,филипинската и т.н кухня .Само не знаех как се приготвят ......След няколко минутки сърфиране в мрежата бях наясно. Фасулска работа /между другото то е и приготвено от някакви бобови зърна/ трябваше просто в дълбок съд да го залея с литър гореща вода ,да изчакам 2,3 минтуки и после прецедя с гевгир .

Продукти:

1/2 пакет юфка

десетина кралски скариди

скилидка чесън

1 с.л. соев сос

1 ч..л чили сос

50 мл бяло вино

зехтин ,бучка масло

1,2 с.л. коняк или уиски за фламбиране

Начин на приготвяне:

Поставете в метална купа или тенджера нудълите .Залейте ги с около 600 мл гореща,подсолена вода .Изчакайте 3,4 минути или колко е указано на опаковката .Прехвърлете ги в гевгир и изплакнете със студена вода. Направете канапе от тях в красив поднос. Суровите скариди измийте и подсушете с домакинска хартия.Загрейте в тиган зехтина и маслото .Прибавете скилидката чесън,соевият и чили сос .Объркайте минутка ,две. засилете котлона и прибавете скаридите .Непрекъснато ги обръщайте и когато страните им порозовеят ,излейте виното и отдръпнете от котлона.Върнете отново тигана на котлона .Ако аспираторът работи сега е момента да го загасите ,за да не попречи на огненото шоу :) Полейте скаридите с алкохола и ''подпалете'' с клечка кибрит. Върху канапето от нудъли подредете скаридите и залейте със соса. Преносно и буквално ще си оближите пръстите :) Нудълите /noodles/ни станаха любими....

IMG_9136 IMG_9143

Няма коментари:

Публикуване на коментар