петък, 17 април 2015 г.

Козуначена торта с карамелизирани круши

Крушата е на особена почит в моя дом.Древногръцкият поет Омир я нарича храна на боговете .На Хера,пазителката на домашното огнище и съпруга на Зевс било посветено крушовото дърво. И някак си след изкушението с бадемов марципан : http://www.atalantebs.com/2015/03/marzipan-cake-with-pears-poached_18.html и шоколадовата ми съблазън : http://www.atalantebs.com/2015/03/torta-al-cioccolato-con-le-pere-intere_27.html  шоколадовата ,  тази крушово-карамелена торта идва точно на време.
Малко след Великден и в сезона на цъфналите круши. Божествено се поглезете и вие с моето предложение:

Продукти:


за кейка:

  • 800 г изсъхнал козунак
  • 3 поширани круши
  • 250 г маскарпоне
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 10 г желатин
  • 100 г кондензирано мляко
  • 60 г бадемов марципан
 форма с размер 24 см.

За карамелизираните резени круша:

  • 3 бр. круши 
  • кристална захар- не съм я мерила, количеството трябва да е достатъчно, за да се се посипят двете страни на резена круша

За ангелската коса от карамел:

  • 100 захар
  • 35 мл вода 
  •  1 с.л. царевичен сироп/глюкоза/
И  100 мл течна сладкарска сметана за покриване на тортата

Начин на приготвяне:


Крушите поширайте по тази рецепта . Отцедете ги от сиропът и оставете да изстинат.



Нарежете козунака на филии с дебелина около 1 см.  Подредете ги плътно на дъното на ринга. Изстиналите поширани круши нарежете на кубчета .



Накиснете желатина в малко студена вода. В купа разбийте за кратко маскарпонето с кондензираното мляко. В друга купа избийте сметаната. Разтопете желатина на водна баня. 
Смесете двата крема и объркайте до хомогенност. 
Загребете супена лъжичка и вложете в разтопеният желатин.
Объркайте и след като се уверите, че желатина не е горещ го влейте на тънка струйка към крема, като непрекъснато разбиате с миксер. Сиропирайте  долният пласт козунак със сиропа, в който сте поширали крушите .  





Залейте с 1/3 от крема. Небрежно разпръснете парченца круша и късчета от бадемовият марципан. Подредете плътно пласт от резените козунак и ги сиропирайте леко. Отново залейте с 1/3 от крема и тук там
крушови и марципанови парченца. Отново подредете плътно нарязаният козунак, сиропирайте го и покрийте с останалият крем. 


Разпределението на крема всъщност трябва да е : две части малко повече от 1/3 и останалата 1/3 за покриването на последният
козуначен блат. Сглобената торта с ринга се поставя в хладилник за няколко часа. Във времето което тортата ще стяга направете карамелизираните резени.


 Измийте крушите, но не ги белете. С остър нож или белачка за картофи разрежете всяка една на тънки резени до 2 ,3 мм.











Използвайте само резените от средата на крушата. Застелете с домакинска хартия правоъгълната тавичка от фурната и ги подредете. Щедро ги посипете с кристална захар, обърнете ''филийките'' круши и отново посипете със захар. 

В предварително загрята фурна на 180 градуса ги запечете до златисто кафяво. 

Нужни са около десетина минутки на страна. Прехвърлете карамелизираните резени като внимавате да не се изгорите, в  друга тава покрита с хартия намазана с краве масло. Оставете на сухо и хладно място.

Избийте в купичка 100 мл сметана. Освободете тортата от ринга. Покрийте я с избитата сметана и я загладете със сладкарско гребенче или просто използвайте силиконова шпатула. Не се стремете прецизно да я заглаждате, красотата на тази торта е в резените карамелизирани круша! Прехвърлете я в красив поднос.
















Ще си причините ли още миг творчество в кухнята?
Само бъдете внимателни и да не се изгорите. Има една много тънка граница между карамелизирането и изгарянето на захарта ,затова ви препоръчвам ''мокрият''вариант за карамел. Във времето докато захарта и водата се карамелизира не трябва да се разбъркват, за да не се кристализира захарта. В малка тенджера смесете захарта. водата и царевичният сироп и объркайте до хомогенност. Този сироп ми е изпратен от  Канада и не знам дали се намира тук ,но вие спокойно може да го замените с глюкоза. Сложете тенджерата на не много силен котлон. На този етап само наблюдавайте ,когато сместа започне да сменя цвета си може евентуално да разклатите тенджерката. Когато сместа добие златист цвят, отдръпнете от котлона и разбъркайте. Това ще охлади сместа и ще забележите как тя става по плътна. На предварително покрития с домакинска хартия плот позиционирайте успоредно две малки точилки. С помощта на две вилици чрез потапяне и размахване между точилките насам-натам ще си направите ''карамелената коса''. Следващият път ще прежаля едно малко телче и ще му отрежа горната заоблена част и с така оформените пипалца ще процедирам. Бързо с ръце оформете "карамелената коса" на топка и я монтирайте в средата на тортата. Сервирайте я с чаша ароматно кафе. Божествен вкус, кремообразен и ефирен крем, пухкава козуначена консистенция и глътка ароматно кафе...Дааа това е Раят!


















Няма коментари:

Публикуване на коментар