четвъртък, 23 април 2015 г.

Пандишпаново руло със сметана и карамелизирани ябълки Sponge roll with cream and caramelized apples

Идеята както знаете ми хрумна от козуначената торта и оттам вече се започнаха едни фантазии и се стигна до това тук. На този вид пандишпанова платка с масло отдавна си я бях набелязала .Изпърво обаче си приготвих обикновена пандишпанова платка от 4 яйца ,както баба си знае :) На 1 яйце -25 г кристална захар, 25 г брашно и 2 с.л. ябълков сок. Нещо ако се объркаше щях да си имам резервен вариант. Ами какво да ви кажа не се обърка :) и сега във фризера си имам още един десерт -Семифредо ,ама не какво да е семифредо ,но за него в по-следваща публикация .

Продукти:

За пандишпановата основа:

100 г жълтък/приблизително от 6 яйца /

20 г пудра захар или фин кристал

160 г белтък

75 г пудра захар или фин кристал

55 г брашно

2 с.л.портокалов сок/ аз настъргах 1/2 ябълка и прецедих сока/

40 г краве масло

За карамелизирани ябълкови парченца за пълнежа

3 бр ябълки

5,6 с.л. кафява захар

1 с.л. царевичен сироп/глюкоза/

3 с.л краве масло

За пълнежа:

250 г маскарпоне

3 с.л. мед

250 г заквасена сметана/

50 г пудра захар

10 г желатин

За карамезираните слайсове ябълка

2 бр. ябълки и кафява захар

Начин на приготвяне:

Плашещ е този списък с продукти и на пръв поглед ще ви се стори сложно ,но повярвайте ми всичко е въпрос на организация и последователност .Измерите ли си веднъж продуктите ,следвате ли моите указания няма да ви отнеме повече от час.

Започнете отпърво с ябълките.За карамелизираните слайсове е нужно просто да измийте хубаво плода и с остър нож да го срежете на слайсове.

IMG_0536

Загрейте фурната на 200 градуса.Застелете тавичката от фурната с хартия и подредете филийките ябълки .Наръсете двете страни с кафява захар.Нужни са около десетина минутки на страна.Топли прехвърлете върху друга намаслена хартия. За карамелизираните парченца ,измийте още 3 ябълки .Обелете ги ,почистете им семенцата и ги нарежете на кубчета В дълбок тиган загрейте предвиденото масло .Преди да кипне поставете ябълките и гответе за около 5 мин. като периодично разбърквате .Наръсете ги с кафявата захар и сиропа.Продължете да обърквате внимателно ,докато захарта се разтопи и започне да се карамелизира .

IMG_0448

Отдръпнете от котлона и оставете на хладно да изстиват.Невероятно вкусни са ,опитайте.Приготвят се лесно ,а ако карамелизирате на по-големи резени ябълката може да ги сервирате с топка сладолед като обикновен ,но удовлетворяваш десерт !

За пандишпана :В огнеупорна купа смесете жълтъците с 20 г. захар и ябълковият сок. Поставете съда на водна баня и разбивайте докато сместа побелее и стане пухкава.Оставете ги настрана. Загрейте фурната на 200 градуса,ако сте я загасили.Застелете тавичката от фурната с домакинска хартия.Намажете я с масло и я поръсете с брашно,а излишното изтръскайте/в мивката например :) / Пресейте брашното 2 ,3 пъти. Разтопете маслото на водна баня В друга безупречно чиста купа избийте белтъците с предвидената за тях- 75 г захар. Готовността ще определите като загребвайки със шпатула ,върховете остават непоколебимо изправени.Гребнете една ,две шпатули от белтъците и размесете с тях жълтъците .Едва тогава изсипете жълтъците в белтъците и внимателно с плавни и загребващи движения в една посока ги объркайте до хомогенност.Прибавете брашното и също внимателно по указаният от мен начин смесете в пухкавите яйца.Убедете се ,че маслото не е горещо /топнете с кутрето в сместа /.Хладното масло поръсете на два пъти върху сместа и объркайте с няколко движения.Разстелете с помощта на палетен нож или шпатула.Печете платката не повече от 10-12 минути до бледорозово .Прехвърлете я веднага на метална решетка/аз използвам тази от фурната/.Една,две минути след изваждането на платката отлепете хартията.Подменете хартията с чиста и обърнете платката .Покрийте с кърпа и я оставете настрана.

Накиснете желатина в огнеупорно шоличка с малко студена вода.В купа смесете маскарпоне с меда и ги разбъркайте .В друга купа избийте заквасената сметана с пудрата захар.Към разтопеният желатин прибавете 1,2 с.л. сметана и разбъркайте.Знаете ,че желатина не трябва да е нито горещ нито студен и за да се убедите в това ,просто топнете кутрето в купичката. Смесете и объркайте избитата сметана с маскарпоне и чак тогава при непрекъснато разбъркване и на тънка струйка влейте желатина. Пандишпановата платка с хартията поставете на плота.Лицевата гладка част трябва да е откъм хартията,а отлепената част към вас.Намажете равномерно с крема,поръсете навсякъде с карамелизирани ябълки .

IMG_0468 IMG_0470

Навийте платката на руло.Свитото руло завийте с хартията ,а после и със свежо фолио.

IMG_0471

Оставете в хладилник за час ,два. Вече стегнато рулото може да срежете на две по малки.Подмажете ги с избита сладкарска сметана .Не се тревожете ако не ви се получава идеална гладкост. Моите рула започнах у дома и завърших на вилата и както виждате на снимките загладих с обикновен нож .

IMG_0548 IMG_0547

Блестящите карамелизирани слайсове ще предадат чара на това руло.

IMG_0603 IMG_0634

Поднесете го с ароматен чай и настроение!

IMG_0572 IMG_0587 IMG_0619 IMG_0632 IMG_0631 IMG_0610

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар