Тези хрупкави въздушни отворчета са толкова подходящи за градинско парти и коктейл.Аз ги помня още от времето ,когато в хотел България или резиденция Перла идваха делегации .В сладкарската работилница трябваше да приготвим многолистното тесто и да оформим волованите .Изпърво се разточва правоъгълник ,а в средата се поставя калъпчето масло и се започват едни накътавания и ....хм из ума ми се върти нещо като 4 ,5 разточвания и още толкова накътавания от 3 и 4 сгъвания на листа .Уморително е ,повярвайте ми ......Може би затова толкова му се радвам на това лидълско-то ,което на вкус се доближава до домашно приготвено. От готовото тесто може лесно да изрежете кръгове или квадрати . В средата на всеки втори кръг или квадрат се изрязва по-малък отвор .Двата вида се залепват едно върху друго /това с отвора остава отгоре/ ,с помощта на силиконова четчица и малко студена вода . Дъното леко се надупчва с вилица. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна до златисто.От изрязаният отвор може да оформите капаче на волованите или да напълните с пълнеж и оформите като емпанада.
Така вече оформени и изпечени може да напълните със солен или сладък пълнеж- като яйчен крем или сметана и щедро да гарнирате с ядки и свежи плодове .
Моето предложение е от пикантен мус с пушена сьомга ,рикота и още нещо....
Продукти за пълнежа:
100 г рикота /може да се замени с крема сирене/
1 с.л заквасена сметана
1 ч.л. горчица
1 с.л. лимонов сок
80 г пушена сьомга
риган ,сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
В блендер с 2, 3 пулса наситнете сьомгата.Добавете рикотата,останалите продукти и отново с няколко пулса ще получите кремообразна и пухкава консистенция .Коригирайте на вкус с подправките и ако е необходимо добавете още рикота ,за да получите желаната консистенциа .Волованите напълнете с полученият пълнеж и гарнирайте с парченце сьомга,чери домат ,каперси и стрък копър .
Няма коментари:
Публикуване на коментар