сряда, 8 април 2015 г.

Воловани Vol-au-vent

Тези хрупкави въздушни отворчета са толкова подходящи за градинско парти и коктейл.Аз ги помня още от времето ,когато в хотел България или резиденция Перла идваха делегации .В сладкарската работилница трябваше да приготвим многолистното тесто и да оформим волованите .Изпърво се разточва правоъгълник ,а в средата се поставя калъпчето масло и се започват едни накътавания и ....хм из ума ми се върти нещо като 4 ,5 разточвания и още толкова накътавания от 3 и 4 сгъвания на листа .Уморително е ,повярвайте ми ......Може би затова толкова му се радвам на това лидълско-то ,което на вкус се доближава до домашно приготвено. От готовото тесто може лесно да изрежете кръгове или квадрати . В средата на всеки втори кръг или квадрат се изрязва по-малък отвор .Двата вида се залепват едно върху друго /това с отвора остава отгоре/ ,с помощта на силиконова четчица и малко студена вода . Дъното леко се надупчва с вилица. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна до златисто.От изрязаният отвор може да оформите капаче на волованите или да напълните с пълнеж и оформите като емпанада.

IMG_9238 IMG_9239

 

Така вече оформени и изпечени може да напълните със солен или сладък пълнеж- като яйчен крем или сметана и щедро да гарнирате с ядки и свежи плодове .

IMG_9370 IMG_9371

Моето предложение е от пикантен мус с пушена сьомга ,рикота и още нещо....

Продукти за пълнежа:

100 г рикота /може да се замени с крема сирене/

1 с.л заквасена сметана

1 ч.л. горчица

1 с.л. лимонов сок

80 г пушена сьомга

риган ,сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

В блендер с 2, 3 пулса наситнете сьомгата.Добавете рикотата,останалите продукти и отново с няколко пулса ще получите кремообразна и пухкава консистенция .Коригирайте на вкус с подправките и ако е необходимо добавете още рикота ,за да получите желаната консистенциа .Волованите напълнете с полученият пълнеж и гарнирайте с парченце сьомга,чери домат ,каперси и стрък копър .

IMG_9388 IMG_9393-002 IMG_9399-001 IMG_9376 IMG_9392 IMG_9393

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар