сряда, 29 април 2015 г.

Банофи пай Banoffe pie

Има едни десерти ,способни да възхитят и заситят дори и най-капризните гастрономи .Един от тях е Банофи пай .Приготвяла съм го и преди ,но в онзи другият ми период :) /какво пък имам купища дантелени покривки от тогава /.....Видно е колко съм копняла за любов и красота в живота си ,нали ? И ето го пая : визуално зашеметяващ и греховно вкусен Банофи пай .Banoffee pie ,представлява сбор от думи''banana'' и ''toffee'' ,двете съставки правят съвършен този богат декадентски пай.Да не омаловажаваме маслената ,чудна хрупкавост от бисквити и бялата пищна пухкавост на сметаната.Знам,знам примижавате вече от удоволствие и съм ужасна .Спомням си думите моя приятел,когато оживено разказваше за пая- ''Прималя ми от нетърпение докато чаках да опитам това пролетно съвършенство ''. О,да паят е калоричен ,но в никакъв случай не е зимен .Рецептата му отива в графа - Сладък копнеж. И така ако искате да впечатлите любимият или очаквате гости ,но не искате да стоите часове до горещата фурна ,за да създадете сладък шедьовър ,това е рецептата :

Продукти за основата :

200 г дижестив бисквити /моите ми се сториха прекалено мазни и добавих 3,4 обикновени на ''Победа''

75 г краве масло

1 ч.л. мед

Продукти за карамела:

150 г кафява захар

100 г масло

395 г подсладено кондензирано мляко

Продукти за топинга:

300 мл течна сладкарска сметана

3,4 с.л. пудра захар

3,4 бр. банани

100 г шоколад за настъргване

Начин на приготвяне :

Загрейте фурната на 180 градуса.В блендер смелете бисквитите .Комбинирайте с мед и меко масло трохите и енергично ги разстелете на дъното на формата.Добре е тя да е с откопчаващ механизъм .Забравих да си взема моята на вилата и ми бе проблем в сервирането на парчетата пай. За да постигнете равномерно покритие използвайте дъното на чаша .На кората и са нужни само 8 до 10 минути изпичане .Цветът трябва да е златист,а не прегорял .Докато основата се охлажда направете карамела.

IMG_0870 IMG_0876

В дълбока тенджера разтопете маслото със захарта.Може да разбърквате ,но когато маслото се е разтопило и разтворило захарта преустановете.След минути сместа ще започне да се карамелизира и сгъстява,изсипете мнооого внимателно кондензираното мляко.Намалете котлона и оставете да къкри около 5 минути.Оставете я да се охлади и сгъсти .Стените на напълно изстиналата форма облепете с нарязани на кръгчета банани.По бисквитената основа също щедро разпръснете банани и залейте с карамела.Оставете пая да се стегне в хладилник за 30 минути.Разбийте сметаната за няколко минути ,добавете пудрата захар и продължете разбъркването .Пухкавият крем може да поставите в сладкарски пош със звезедовиден накрайник и да шприцовате нацъфтял пролетен цвят или просто да растелете със силиконовата шпатула .Цялата тази изискана прелест сърце не ми даде да я покрия с настърган шоколад. Моя финален щрих бяха няколко свежи листенца маточина!

IMG_0899 IMG_0912

Търсейки в огромния скрин с покривки си открих тази незавършена дантела ,ако се вгледате в горният край на снимката ще забележите едно малко кълбенце.Обещавам си ,ще я довърша и монтирам на покривка! Снимах я ,след като набързо я тропосах ,за да и се порадвам и похваля ;)

IMG_0967

Може и кокетно да напълните пая в чашки .Бисквитената основа охладете във фризер за десетина минути.

IMG_0974 IMG_0971

 

IMG_0882 IMG_0962

 



IMG_0960 IMG_0969

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар