петък, 24 април 2015 г.

Селска пърленка с левурда , домати и сирене Rustik flatbread with ramsons, tomatoes and cheese

Италианците я наричат фокача .Тънката питка задължително се овкусява със сезонни пресни подправки ,като босилек,розмарин ,мащерка и т.н. и обилно се поръсва със зехтин .Бях вдъхновена от това великопие и в сезона на пресният див чесън ви поднасям една невероятно пухкава и ароматна версия .Обожавана е у дома и в комбинация с нарязан бекон или пилешко месо с домати ,песто и сирена.Още топла пърленката я нарежете на филийки и я поднесете към купа топла супа или в моя случай крем супа от червена леща или просто направете сандвичи с нея ... .Можете просто да си отчупите залък от нея и да си го отопите в смес от балсамов оцет и зехтин ....Мммм покапахте се нали? Ами да запрятаме ръкави и да замесим една бърза фокача .

За тестото:

7 г суха мая -2 и 1/2 ч.л.

1 с.л кафява захар

350 мл топла вода

3 с.л. зехтин

1 и 1/2 ч.л. сол

500 г брашно + още малко ако е нужно за до измесване

-аз пропуснах ,но вие може да стриете розмарин ,мащерка или да нарежете друга свежа билка

За билковият зехтин:

3,4 с.л.зехтин

2 ч.л. ситно нарязани мащерка или розмарин по възможност свежи

щедра щипка червен пипер на люспи

Пресейте брашното . В единият край изсипете сухата мая ,а далеч от нея солта .В топлата вода разтворете захарта и изсипете в брашното .Замесете меко тесто като постепенно вложите и зехтина.Оформете топка и я поставете в купа покрита със свежо фолио.Нужно е топло местенце ,за да втаса .Това много сполучливо се получава във загрята на 40 градуса фурна. Когато тестото удвои обема си ,го разделете на няколко топки.Големината им зависи от това какъв размер искате да е вашата питка.Аз се съобразих с размера на моята тавичка ,а от останалата част направих един кравай с песто от левурда .

IMG_0688 IMG_0690

Застелете с домакинска хартия тавичката от фурната .Хубаво си намазнете ръцете и оформете тънка питка с елипсовидна форма.Потупвайте и разстилайте с пръсти ,а на финала набодете тука там с пръсти ,за да се оформят дупки .

IMG_0693

Поръсете с биковият зехтин,поръсете с едра сол и отново на топло оставете да втаса,но за около 10-15 мин. Може и само в този си вид да изпечете в загрята на 220 градуса фурна за 15 до 20 минути . Аз нарязах грубо десетина листа левурда ,тук там нахвърлих доматчета и накъсах сиренце .Нарязах и сервирах в малка кошничка. В този й вид не успях да я заснема ,отивайки да взема фотоапарата кошничката беше изчезнала :) Правилото - Не пипай,преди да съм снимала понякога не действа .IMG_0726-001

Няма коментари:

Публикуване на коментар