вторник, 26 май 2015 г.

Черешов крамбъл пай-парченца Cherry crumble pie bars

Чиста лятна черешова наслада ....Чудя се вече половин час какво да ви кажа за тези парченца пай .Вкусни са.....толкова вкусни ,че не се нуждаят от глупаво въведение.

Ще ви разкажа обаче за това махагоново бижу .Незнайно как и откъде намерено от моя любим за мен .Питах го,на няколко пъти -усмихва се ,подарък от морето било .Благодаря ти море ,сигурна съм някой ден вълните ще ми прошепнат историята на тази необикновена дъска .

Ще ви разкажа какво се получи от малката купичка останали ми череши ,кутийка рикота и една екзотична подправка ,която преди Великден си бях купила от Истанбул. Подправката се казва -махлеб .Бадемовият ликьор ''Амарето'' донякъде придава този бадемово -горчив вкус.Спомняте си моя неустоим тарт с череши .Ако имате възможност обаче поръчайте си махлеб-там ансамбълът аромати е по наситен ,с леко загатване на рози и успокояваща бленда от ванилия .

Продукти:

300 г брашно

200 г краве масло

100 г кристална захар/ поради липса на друга ползвах кафява/

1 ч.л. бакпулвер

щипка, две сол

1/4 ч.л. махлеб

1 яйце

250 г рикота на стайна температура /предполагам може да се замени с крема сирене/

1,2 с.л. мед

200 г изчистени от костилките череши/спокойно може да ги увеличите до 300 г/

Правоъгълна тавичка с размер 35см/22см.

Начин на приготвяне :

Смесете сухите съставки.Към тях се прибавете твърдото масло нарязано на кубчета.Претривайте брашното с маслото между пръсти ,за да се образуват трохи.Добавете предварително разбитото с виличка яйце и енергично замесете тесто .Увийте го в свежо фолио и нека престои в хладилник за 30 минути.През това време почистите черешите .Загрейте фурната на 190 градуса .С домакинска хартия за печене застелете тавичката.Отделете 2/3 от тестото .Другото приберете отново в хладилник.Разстелете го в тавичката ,притискайте с пръсти за да се получи равна основа.

IMG_3366 IMG_3369

Изпечете за 8-10 минути до златисто.В малка купичка смесете рикота с мед и разбъркайте с вилица.Извадете тавичката от фурната и разстелете сместа в равномерен слой върху полуизпечената бисквитената основа.Черешите разпръснете върху рикотата.Останалото тесто разтривайте между пръстите ,за да се получат едри трохи.Разпръснете ги небрежно върху пласта череши .Не е нужно да бъде плътно и навсякъде .Красотата на парченцата е точно в тази прозираща рикотена -черешова магия.

IMG_3372 IMG_3375-001

Печете още 30-35 минути или докато горната част се обагри в светло златисто.Оставете го да се охлади за около 5 минути.Внимателно хванете краищата на хартията и преместете пая на метална решетка до пълното му изстиване.Нарежете на правоъгълници и наръсете в пудра захар.Сервирайте парченцата охладени или на стайна температура с топка сметанов сладолед. .Може да съхраните в херметическа кутия в хладилник до 4 дни. Хм,това пък защо ли го пиша,при нас нищо не се застоява ;) Парченце наслада и чаша изстудена лимонада .

IMG_3425 IMG_3402-001

О, да определено това ще е хит лятото .Усещам мирис на море ,вятъра в косите и топлите лъчи на слънцето по кожата си. Замечтах за коралови рифове с чудни места за гмуркане..замечтах за почивка ....Махагоновата дъска ,паят и лимонадата са омагьосващо зареждащи ,нали :)

IMG_3572-001 IMG_3563


IMG_3561 IMG_3555

Няма коментари:

Публикуване на коментар