Ще ви разкажа обаче за това махагоново бижу .Незнайно как и откъде намерено от моя любим за мен .Питах го,на няколко пъти -усмихва се ,подарък от морето било .Благодаря ти море ,сигурна съм някой ден вълните ще ми прошепнат историята на тази необикновена дъска .
Ще ви разкажа какво се получи от малката купичка останали ми череши ,кутийка рикота и една екзотична подправка ,която преди Великден си бях купила от Истанбул. Подправката се казва -махлеб .Бадемовият ликьор ''Амарето'' донякъде придава този бадемово -горчив вкус.Спомняте си моя неустоим тарт с череши .Ако имате възможност обаче поръчайте си махлеб-там ансамбълът аромати е по наситен ,с леко загатване на рози и успокояваща бленда от ванилия .
Продукти:
300 г брашно
200 г краве масло
100 г кристална захар/ поради липса на друга ползвах кафява/
1 ч.л. бакпулвер
щипка, две сол
1/4 ч.л. махлеб
1 яйце
250 г рикота на стайна температура /предполагам може да се замени с крема сирене/
1,2 с.л. мед
200 г изчистени от костилките череши/спокойно може да ги увеличите до 300 г/
Правоъгълна тавичка с размер 35см/22см.
Начин на приготвяне :
Смесете сухите съставки.Към тях се прибавете твърдото масло нарязано на кубчета.Претривайте брашното с маслото между пръсти ,за да се образуват трохи.Добавете предварително разбитото с виличка яйце и енергично замесете тесто .Увийте го в свежо фолио и нека престои в хладилник за 30 минути.През това време почистите черешите .Загрейте фурната на 190 градуса .С домакинска хартия за печене застелете тавичката.Отделете 2/3 от тестото .Другото приберете отново в хладилник.Разстелете го в тавичката ,притискайте с пръсти за да се получи равна основа.


Изпечете за 8-10 минути до златисто.В малка купичка смесете рикота с мед и разбъркайте с вилица.Извадете тавичката от фурната и разстелете сместа в равномерен слой върху полуизпечената бисквитената основа.Черешите разпръснете върху рикотата.Останалото тесто разтривайте между пръстите ,за да се получат едри трохи.Разпръснете ги небрежно върху пласта череши .Не е нужно да бъде плътно и навсякъде .Красотата на парченцата е точно в тази прозираща рикотена -черешова магия.


Печете още 30-35 минути или докато горната част се обагри в светло златисто.Оставете го да се охлади за около 5 минути.Внимателно хванете краищата на хартията и преместете пая на метална решетка до пълното му изстиване.Нарежете на правоъгълници и наръсете в пудра захар.Сервирайте парченцата охладени или на стайна температура с топка сметанов сладолед. .Може да съхраните в херметическа кутия в хладилник до 4 дни. Хм,това пък защо ли го пиша,при нас нищо не се застоява ;) Парченце наслада и чаша изстудена лимонада .


О, да определено това ще е хит лятото .Усещам мирис на море ,вятъра в косите и топлите лъчи на слънцето по кожата си. Замечтах за коралови рифове с чудни места за гмуркане..замечтах за почивка ....Махагоновата дъска ,паят и лимонадата са омагьосващо зареждащи ,нали :)




Няма коментари:
Публикуване на коментар