вторник, 19 май 2015 г.

Първи лимонов пай First lemon pie

Направих го! Днес -10 .05.2015 година ! Толкова много му се канех на този пай и все някоя друга сладост го изпреварваше .Лимоновото ни дръвче прибрано през зимата на по-топло се беше разлистило и нацъфтяло ,подканяше ме непрекъснато- моля те снимай ме ,снимай ме . В сервиза другото бе отрупано с лимони ,а портокалът в близост до него разпръскваше уханието си.Май пропуснах да снимам с телефона си и малката крехка мандарина .Тя ни е още бебенце дано и занапред се развива добре.

1452267_10204269389000438_271500855523349027_n 11229759_10204269384880335_1267572879686234547_n

И така днес е денят на лимоновият пай .Какъв е този пай ли ? .Крехка бисквитена кора изпълнена със свеж ,ароматен лимонов крем и деликатна белтъчна текстура.Самото съвършенство :) Пай от слоеве ,вкусотийка от сливането на пудинг и чийзкейк .Опитате ли го ,ще ахнете от удивление.Основата му е сладка ,но не прекалено ,а лимоновият крем кисел ,но не тръпчив .Контрастиращата текстура на пухкавите белтъци нежно като сладка възглавница покрива плътния слой крем и фината основа .Постигнат баланс и умереност във всичко .Мисля,че с разбиването на белтъците по италианският метод (Italian meringue ) ,щеше да е още по-устойчив крема ,но си бях забравила термометърът у дома.Какво пък запазвам си правото да ви изкуша с още един лимонов пай и да ''сготвя''белтъците. Тези пък са домашни и пресни ,а едва ли ще се застои паят .

Продукти за 26 см форма

320 г брашно

80 г пудра захар

180 г краве масло

щипка ,две сол

1 яйце

1 с.л лимонов сок и кората на 1/2 лайм

Продукти за лимоновият крем:

6 бр. жълтъци+ 2 бр цели яйца

200 г кристална захар

150 мл.течна сметана /ползвах на Pilos -30%масленост

150 мл прясно мляко

кората и сока на 2 едри лимона

Продукти за моя шаум крем:

4 белтъка

шипка сол

300 г кристална захар

2 с.л. лимонов сок

Освен тавичка ,ще са ви нужни зърна зрял боб/стъклени топчета/ ,домакинска хартия за печене , сладкарски пош и шприц с кръгъл накрайник или звездовиден и домакинска газова горелка/ би могло само на горен реотан също да запечете пая/

Начин на приготвяне :

Най-важното при приготвянето на кората е всички продукти да са студени.Аз дори и брашното и пудрата захар оставям от предният ден в хладилника.

В купа комбинирайте брашно,захар и сол.Настържете кората ,а твърдото масло нарежете на кубчета.Ако месите на ръка претривайте бучките в сухите съставки докато се образуват трохи ,а ако ползвате блендер постигнете това чрез няколко пулса.Добавете яйцето и лимоновият сок и леко омесете докато тестото се оформи на топка.Увийте го в свежо фолио и оставете в хладилник за 15-20 минути.

 

IMG_2635 IMG_2636

В тази пауза пригответе крема .Разбийте целите яйца и 6-те жълтъка със захарта.Добавете лимоновият сок, настъргана кора и разбъркайте.Смесете сметаната и млякото и също ги прибавете към яйчената смес .Покрийте купата със свежо фолио и оставете на хладно.Загрейте фурната на 190 градуса .

IMG_2645 IMG_2648

Набрашнете повърхността на плота и тестото разточете на кръг с дебелина около 3,4 мм .Прегънете на две половинки кората и я позиционирайте върху тавичката .Раздиплете я и леко я притиснете към тавичката .Най-вече в ъглите е много важно да не остава много тесто и да е плътно по стените. Надупчете с вилица дъното на кората.Краищата които стърчат от тавичката можете да отстраните с помощта на точилката,просто я прокарайте по ръба на тавата.Застелете с лист хартия,чийто диаметър е с 2,3 см по-голям от диаметъра на вашата форма .Отгоре насипете зърна бял боб или стъклени топчета . Моята форма бе с размер 24 см ,а от останалото тесто оформих и две малки пайчета .

IMG_2650 IMG_2651

Печете 25 минути ,след това време извадете тавичката ,за да махнете хартията за печене и тежестите.Намалете фурната до 160 градуса и запечете още 10-15 минути до златисто.

IMG_2669

Ако забележите ,че краищата прегарят ,а вътре е все още неизпечено ,покрийте само тях с алуминиево фолио.Извадете блата и го оставете да изстине.Лимоновият крем изсипете върху блата - аз издърпах телената скара на фурната ,поставих формата и там върху блата изсипах сместа.Постъпете така и вие ,за да не се налага да местите пълната форма ,а само да плъзнете скаричката.Нужни са около 25-30 минути на плънката .Средата ,подобно на чийзкейка ще пружинира и наподобява желе. Оставете тавичката на страна до пълното изстиване на плънката .Ако формата ви е с откопчаващ ринг можете да го освободите след 5-10 минути .

В чиста купа разбийте белтъците .Първоначално само със шипка сол ,после постепенно започнете да прибавяте захарта .Когато крема е достатъчно гъст и пухкав прибавете лимоновият сок .

IMG_2671

Ако имах термометър щях да постъпя по следният начин: Наместо 4 щях да ползвам 6 белтъка.Защо ли ,ами защото обожавам от дете този крем и щях да си заделя в малка купичка. Захарта щях да увелича 400 грама и с 90 мл вода щях да сваря захарен сироп .Когато сиропът достигне 115 градуса да започна разбиването на белтъците.Когато сиропът достигне 121 градуса внимателно и на тънка струйка ще започна да вливам захарният сироп бавно и постоянно при непрекъснато разбъркване на ниска скорост .Една ,две супени лъжици лимонов сок и разбиването продължава на по-висока скорост ,докато се образуват лъскави ,блестящи върхове за около 10-15 минути.Една част от шаум крема със шпатула разпределете върху лимоновата плънка ,а другата прехвърлете в сладкарски пош. Шприцовайте характерните за този пай остри връхчета .

IMG_2672 IMG_2674

Включете само горният реотан на фурната и запечете за 10 минути. Ще се улесните ако имате домакинска горелка .Може да сервирате веднага.

IMG_2678 IMG_2690

На мен лично ми бе по-вкусен на другият ден .Дали защото денят беше прекрасен ,слънцето огряваше градината и лъчите му ни галеха приятно или защото крема беше отдал своята влажност на кората ,а шаум крема бе студен .Или защото животът е хубав и не си самотен в празен дом ... Сигурна съм ,че и на вас ще ви допадне перфектният баланс между сладко и кисело .Обещайте ми ,че с парченце лимонова свежест ще изкушите любимият ;)

IMG_2729 IMG_2742 IMG_2744 Atalante IMG_2753 IMG_2758

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар