четвъртък, 25 юни 2015 г.

Малинова фантазия обвита с шоколадова лента и глазура от бял ганаш

IMG_3327
Белият кувертюр едва ли можем да го наречем шоколад .Той се прави о т какаово масло ,захар,мляко ,емулгатори и аромати .Не съдържа какаово вещество като другият  шоколад, но  споделят много  общи черти …  вкусен е и води до пристрастяване. Чарът му е различен ,толкова е нежен ,……разсъждавах си на ум и си представях днешната  торта. Малините стоят толкова добре на бял шоколад ,но пък леко горчивият вкус на тъмният шоколад така добре се съчетава с тях…“Аз се колебая“ девизът на моята зодия. Но днес е хубав слънчев ден ,аз имам прекрасни малини,много светлина в градината .Комбинацията е избрана : плодове и светло ! Може би и  малко тъмничко за вкус .
Нуждаех се от някои сладкарски инструменти като например палетен сладкарски нож ,но се надявах да се справя, а и вие да не сте толкова критични .Благодаря ви.
Продукти за платките:
4 броя яйца
120 г кристална захар
120 г брашно
сладкарска боя
50 мл краве масло/разтопено/
5 г бакпулвер
Продукти за  крема:
300 г течна сметана
300 г маскарпоне
50 г пудра захар
100 г бял шоколад
10 г желатин
малини
Продукти за белият ганаш:
100 мл течна сметана
100 г бял шоколад
За лентата -100 г шоколадов кувертюр +20 мл олио
Сироп за сиропирване:
100 мл вода + 50 г кристална захар + 1,2 с.л червено сладко
След завиране се прецежда и изстудява.
Начин на приготвяне:
Отделете белтъците от  жълтъците .В метална купа разтопете маслото на водна баня и при непрекъснато разбъркване прибавете жълтъците и избивайте докато сместа се сгъсти и увеличи обема си. Пресейте брашното и бакпулвера. Избийте белтъците с захарта . Ако желаете две платки в два различни цвята ,сега е момента да отделите половината от белтъците и жълтъците. Оцветете жълтъците с боята и с малка част от избитите белтъци внимателно ги объркайте ,прибавете и другите белтъци и по посока на часовниковата стрелка объркайте внимателно.Добавете на два пъти брашното и разбъркайте внимателно в една посока ,за да не спадне сместа. Разстелете две кръгли платки с размер 26 см. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.Няколко минути след изпичането ,прехвърлете на метална решетка до пълното им изстиване.
Накиснете желатина в малко вода. Белият шоколад разтопете на водна баня,а след него и желатина. Избийте течната сметана .В друга купа за кратко избийте маскарпонето и пудрата захар.Смесете двете смеси. Добавете разтопеният желатин на тънка струйка. Преди това го охладете с 1,2 каф.лъж от сметаната. Внимателно смесете с разтопеният шоколад.Преди това се уверете ,че не е горещ,за да не пресечете крема.Накрая добавете и малините .
Сглобяване:
Във висок ринг поставете първата платка,сиропирайте я леко и изсипете една втора от крема.Повторете с другата платка,сироп  и останалият крем. Приберете в хладилник за час ,за да се желира крема . През това време пригответе  белият ганаш. Затоплете 100 г течна сметана и преди да заври сместа изсипете 100 г накълцан бял шоколад. Разбъркайте и оставете настрана сместа  да се охлажда. Когато крема е желирал нацяло, освободете ринга от тортата.
IMG_3169 IMG_3170
Залейте с белият ганаш и загладете.Приберете отново в хладилник.Разтопете на водна баня шоколадовият кувертюр .Дръпнете го от котлона и разбърквайки ,влейте олиото.Ако е нужно охладете го за малко.В по-голяма купа със студена вода например.Изрежете лента от целофан или домакинска хартия с височина равна на височината на тортата и дължина равна на обиколката. Направете си книжен шприц .Извадете тортата и шприцовайте няколко линии или  каквото ви подсказва фантазията върху белият ганаш. Останалото количество изстискайте върху лентата. Загладете с нож .
IMG_3201  IMG_3205
Внимателно я повдигнете от плота и облепете тортата. Отново приберете в хладилник ,за да се стегне борда.Извадете я от хладилника и отлепете книжната лента.
Време е за снимки :
IMG_3358
IMG_3333 IMG_3327
IMG_3365

Насладете се на  парче торта и чаша вино.Моят избор бе  пенливо просеко : 200 мл. Просеко,100 мл. Аперол,50 мл. газирана вода и пресни малини.
IMG_3349 IMG_3406


Няма коментари:

Публикуване на коментар