Продукти:
500 г гръцко кисело мляко + 2 с.л. суха сметана на д-р Йоткер
150 г домашен пчелен мед
4 белтъка
сокът и кората на половин лимон
300 г плодове по избор
50 г шам фъстък
1 блокче карамелизирани ядки
правоъгълна силиконова форма 30 х 10
За ягодовият сироп: 1/2 ч.ч. почистени и нарязани на ситно ягоди ,поръсени с 2,3 с.л. кафява захар се загряват до кипване .Сместа се прецежда през едро сито и се оставя да се охлади

Начин на приготвяне:
В метална купа комбинирайте белтъците и меда .Поставете я в друг съд с вода ,така че дъното й да не достига водата .Така на водна баня ,разбърквайте с бъркалка непрекъснато ,за да загреете и ''сготвите '' белтъците .След около 3,4 минути отстранете купата от топлината.Започнете да избивате с миксер до пухкавост-за около 5,7 минути .При загребване върховете на белтъците трябва да са твърди, лъскави и да запазват формата си !


В друга купа разбъркайте киселото мляко със сухата сметана.Прибавете настърганата кора лимон и изцеденият сок. Внимателно смесете двата крема .Изсипете сместа във формата. Загладете .Не ви съветвам да добавяте вътре плодове ,повярвайте ми ! Натрошете блокчето с карамелизирани ядки и посипете с тях повърхността .Да си призная не знаех поставени из вътре дали нямаше да оцветят белият крем и затова избрах този вариант ,но вие спокойно може дори и да добавите две такива блокчета .Карамела се съчетава перфектно с плодовите аромати .Моята идея бе да е красиво в разрез ,макар да знаех ,че при замразяване водата в тях ще кристализира и малините неприятно ще хрускат .Поставете формата във фризер за няколко часа .Напълнете с гореща вода дълбок съд. Потопете дъното на формата за няколко секунди .Обърнете формата върху красиво блюдо.Поръсете с шам -фъстък , плодове и залейте със сироп. Сервирайте веднага , а останалото семифредо не забравяйте да приберете отново във фризер. Насладете му се !








Няма коментари:
Публикуване на коментар