петък, 5 юни 2015 г.

Семифредо Semifreddo

Накратко семифредо е лесен и елегантен десерт ,изключително подходящ за летните месеци .Има безброй рецепти предполагам ,моята се роди спонтанно Не съм открила топлата вода ,може би някога съм чела някъде нещо подобно ,но днес даже нямах намерениe приготвям десерт .Имах супа ,мусака и пресни плодове-ягоди,малини ,боровинки за прекрасна, свежа плодова салата .Млякото което бях купила от Лидл по време на гръцката им седмица обаче, се оказа изключително мазно и тежко като сметана.В никакъв случай не бих го консумирала с мусаката .Имах и няколко останали белтъка ,нали само със жълтъци застройвам супата ....Хладното ,сладко лакомство просто се появи в съзнанието ми .Гъсто кисело мляко,избити''сготвени'' белтъци ,плодове ,нещо им липсва ....Леко флорална сладост на меда ще обедни цялата тази феерия от цветове ,аромати и вкусове .За повечко цвят ми трябва нещо зелено.. -Ах ,да шам-фъстък ,плодове в безпорядък и вихър от сироп за финална щриха...За вас не знам ,но аз не бях опитвала семифредо, до ДНЕС ! Представихте ли си го вече ? Дааа,това е вкусът на лятното безвремие в прекрасната ми градина.

Продукти:

500 г гръцко кисело мляко + 2 с.л. суха сметана на д-р Йоткер

150 г домашен пчелен мед

4 белтъка

сокът и кората на половин лимон

300 г плодове по избор

50 г шам фъстък

1 блокче карамелизирани ядки

правоъгълна силиконова форма 30 х 10

За ягодовият сироп: 1/2 ч.ч. почистени и нарязани на ситно ягоди ,поръсени с 2,3 с.л. кафява захар се загряват до кипване .Сместа се прецежда през едро сито и се оставя да се охлади

IMG_3607

Начин на приготвяне:

В метална купа комбинирайте белтъците и меда .Поставете я в друг съд с вода ,така че дъното й да не достига водата .Така на водна баня ,разбърквайте с бъркалка непрекъснато ,за да загреете и ''сготвите '' белтъците .След около 3,4 минути отстранете купата от топлината.Започнете да избивате с миксер до пухкавост-за около 5,7 минути .При загребване върховете на белтъците трябва да са твърди, лъскави и да запазват формата си !

IMG_3616 IMG_3618

В друга купа разбъркайте киселото мляко със сухата сметана.Прибавете настърганата кора лимон и изцеденият сок. Внимателно смесете двата крема .Изсипете сместа във формата. Загладете .Не ви съветвам да добавяте вътре плодове ,повярвайте ми ! Натрошете блокчето с карамелизирани ядки и посипете с тях повърхността .Да си призная не знаех поставени из вътре дали нямаше да оцветят белият крем и затова избрах този вариант ,но вие спокойно може дори и да добавите две такива блокчета .Карамела се съчетава перфектно с плодовите аромати .Моята идея бе да е красиво в разрез ,макар да знаех ,че при замразяване водата в тях ще кристализира и малините неприятно ще хрускат .Поставете формата във фризер за няколко часа .Напълнете с гореща вода дълбок съд. Потопете дъното на формата за няколко секунди .Обърнете формата върху красиво блюдо.Поръсете с шам -фъстък , плодове и залейте със сироп. Сервирайте веднага , а останалото семифредо не забравяйте да приберете отново във фризер. Насладете му се !

IMG_3638-001 IMG_3634 IMG_3626 IMG_3620 IMG_3717-001 IMG_3704-001 IMG_3653 IMG_3709

Няма коментари:

Публикуване на коментар