петък, 26 юни 2015 г.

Пълнозърнести мъфини с кайсии



Това ,което обичам на тези мъфини е, че трудно може да се объркат и  толкова лесно се забъркват. Може да смесвате всичко на ръка, не се нуждаете от  електрически миксер, а само от дървена бъркалка. Просто смесвате мокрите и сухите съставки. Здравословни и идеални за лятото.


  

Продукти :

за сухите съставки -

  • 250 г пълнозърнесто брашно
  • 50 г бадемово брашно
  • 150 г кафява захар
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. канела
  • стафиди по желание




за мокрите съставки-

  • 200 мл прясно мляко + 2 ч.л. бял оцет
  • 1 с.л. заквасена сметана
  • 2 яйца
  • 60 мл олио+ разтопено масло
  • 5,6 кайсии


за ронливата поръска :

  • 3 с.л. меко краве масло
  • 2 с.л. фини овесени ядки
  • 2 с.л. смлени бадеми
  • 5 с.л. кафява захар
  • 5 с.л. пълнозърнесто брашно

Начин на приготвяне:

    Загрейте фурната на 180 градуса. В малка купа комбинирайте продуктите за поръската. Разбъркайте с вилица или с пръсти размесете до готовност. Поставете съда в хладилник. В средно голяма купа смесете сухите съставки. В друга купа объркайте леко мокрите съставки. Добавете течните съставки в сухите и разбъркайте само колкото да се смесят и навлажнят. Не прекалявайте с объркването. Добавете почистените от костилките и нарязани на едро кайсии и с едно, две движения объркайте. Сместа разпределете в хартиените формички, предварително поставени в отворите. Наръсете отгоре с поръската като я претривате между пръстите си.

    Печете 20-25 минути до златисто кафяво. Внимателно извадете книжните капсули и прехвърлете мъфините на метална решетка до пълното им изстиване. Вече напълно изстинали може да наръсите с пудра захар.

    А ако ви се намира пакетче крема сирене от тези същите съставки може да приготвите  кайсиев крамбъл - пай . Застелете с домакинска хартия правоъгълна тавичка с размер 35см/22см. Първо разстелете тестото за мъфини, по средата  крема сирене и кайсии и най-отгоре поръска. Печете до готовност. Изстинал вече нарежете на правоъгълни или квадратни парчета, наръсете с пудра захар. Сладкишът е ароматен и влажен. Препоръчвам ви го горещо !










    Няма коментари:

    Публикуване на коментар