вторник, 16 юни 2015 г.

Шоколадово & малинови острови Chocolate & raspberries Islands

Елегантен шоколадов десерт! Пет милиметрови полусфери напълнени с кадифен шоколадов мус, малини, натрошено карамелизирано кашу, нежно обгърнати в аромат на ром, ''лежащи'' на нежен класически пандишпан и- тук е мястото, където става интересно- гарнирани с лъскава шоколадова глазура! Огледално бляскава и примамваща. Спирам с възторженото описание,а и писането не е стихията ми. Щастлива съм да се вихря в кухнята,знаете го! Да наблюдавам как огледалната глазура полива шоколадовото полукълбо и гальовно се стича надолу обгръщайки нежно повърхността -това си е сладко щастие. Гледам ги влюбено и си казвам: Да, струваше се всичкото това време и усилия! Въздишка на задоволство. Мммм. Забравено е всяко притеснение вече. За пръв път пълня в силиконови сфери мус и за пръв път приготвям огледалната глазура- mirror glaze и никак не е сложно, може да се направи у дома.Вярвайте ми! Направите ли го, десерта като бомба ще взриви вашите гости. Ще им се иска да си оближат чинията и да попитат за още . Гарантирано ще ги впечатлите !

Продукти :


за пандишпана : 2яйца, 50 г захар, 40г брашно+15 г какао, 10 г краве масло, 1ч.л.ром

за шоколадовият мус : 200 г шоколадов кувертюр;30 г краве масло;2 яйца;щипка сол;2 с.л.кристална захар;100 мл течна сметана-30%масленост; 2 с.л ром

за огледалната глазура : 100 мл вода ; 100 г кафява захар;2 с.л.пчелен мед;100 г шоколадов кувертюр; 20 г какао;80 мл течна сладкарска сметана;5 г желатин;1 с.л. ром

Блокче карамелизирани ядки кашу

Малиново сладко

Пресни малини за шоколадовия мус и за декорация

Начин на приготвяне:


За пандишпана : Подгответе всички продукти по следният начин-Яйцата да са със стайна температура,кравето масло разтопено,а брашното и какаото пресети.Фурната загрейте на 170 градуса,а тавичката застлана с домакинска хартия.Избийте яйцата като постепенно добавяте захарта.Увеличете миксера максимално и разбърквайте до побеляване и пухкавост .Внимателно и на порции прибавете пресетите сухи съставки.По време на последното смесване прибавете разтопеното масло и рома.Разбърквайте в една посока! Изсипете сместа върху застланата с хартия тавичка и загладете равномерно платката. Нужни са 10-12 минути, за предпочитане е да е влажна, от суха и трошлива! Добре е след като я извадите да я прехвърлите на метална скара до пълното и изстиване.След охлаждане изрежете толкова кръгли форми, колкото е броят на вашите ''островчета''. Диаметъра на формата трябва да е по малък от този на силиконовата матрица.

За шоколадовия мус: В метална купа смесете накълцаният шоколад,маслото и меда.Поставете я на водна баня и разтопете. Отделете белтъците от жълтъците. Към разтопеният шоколад ,прибавете жълтъците и разбърквайте енергично десетина минути .Отдръпнете настрана да се охлади. Към белтъците прибавете щипка сол и 1 с.л. захар, ''сгответе'' ги на водна баня за около 5 ,6 минути ,а след това разбъркайте до пухкавост.Избийте сметаната с останалата захар. Много внимателно объркайте белтъците със шоколадовата смес.Последно смесете със сметаната и рома.Количеството на малините които ще прибавите в муса ,оставям вие само да си определите .Напълнете силиконовите форми с мус. Аз направих това като със сместа напълних сладкарски пош с объл накрайник и шприцовах в силиконовите гнезда.Най-отгорена наръсете с парченца от карамеленото блокче/най-лесно и бързо става като го поставите в малка найлоново торбичка и начукате с чукче за пържоли /.Поставете формата във фризер да се стегне муса.

За огледалната глазура:Накиснете в купичка желатина с малко вода-достатъчно е само да се покрие.Шоколада накълцайте на ситно.В малка тенджерка смесете водата,захарта,какаото,меда и сметаната .Поставете на котлон и непрекъснато разбърквайте докато сместа заври.Отдръпнете настрана. Изсипете в сместа ,накълцаният шоколад и внимателно с дървена шпатула объркайте до хомогенност.Добавете накиснатият желатин и разбъркайте докато се разтвори.Прекарайте сместа през фина цедка или използвайте пасатор ,за да се изглади консистенцията и стане лъскава.Прехвърлете шоколадовата глазура в буркан или друг херметически съд.Добре е да покриете и със свежо фолио.Нека престои една нощ в хладилник.Когато ще използвате глазурата ,затоплете я на водна баня до 40-45 градуса .сега е момента да прибавите аромат ,в моя случай ром.Ако в процеса са се получили въздушни мехурчета прецедете отново през фина цедка преди да използвате, в противен случай те ще се появят на повърхността на глазурата!

Сглобяване: Предварително отрязаните кръгове пандишпан намажете с малиново сладко.Внимателно отлепете муса от силиконовата матрица и го позиционирайте върху пандишпановото ''легло'' . В малка тавичка или голяма чиния поставете метална решетка.Върху нея поставете сладкишите и внимателно с лъжица ги залейте с глазурата.Изчакайте малко да спре да капе и едва тогава прехвърлете на хартиени подложки.

IMG_9585

Декорирайте с малини или карамелен крокан. Сервирайте с малиново настроение !

IMG_9595-001 IMG_9614

Знам в началото приготвянето на десерта ще ви се стори сложно, но не можете да си представите колко лесно е всъщност,колко е приятно и неописуемо вкусно.Казвам това дори и да не съм ги опитала все още-изключвам облизването на муса ,изрезките пандишпан и няколко лъжици от стеклата се глазура.Станах рано сутринта ,снимах и тръгнах на работа.



IMG_9619 IMG_9625 IMG_9628 IMG_9641

От ДНЕС това е любимата ми шоколадова глазура.Приказна е ! Страхотна техника! Ефектен блясък! Не забравяйте да направите глазурата предварително,необходими е време да си отпочине. Ако са ви останали малини направете си и малиново смути !



IMG_9647 IMG_9591 IMG_9691-001 IMG_9684





Няма коментари:

Публикуване на коментар