четвъртък, 4 декември 2014 г.

Печени фетучини Baked Fettuccine

1477582_10201077645208838_1464095736_n-002

Някъде преди много години бях чела едно интервю със София Лорен .На въпроса на журналиста -Дали яде паста ? тя отговори ,че си позволява спагети , завити само на една вилица . При тази рецепта това е невъзможно, ароматът и вкусът ще ви завладеят .Предполагам ,че би могло да се приготви и с друг вид макаронени изделия . Казвам предполагам ,защото винаги съм ги правила с тези плоски лентови макарони. А откакто се появиха пакетите с прясна паста ,купувам само такива у дома.Рецептата ми бе преразказана от моя позната гъркиня и е любима в моето семейство.Надявам се ,че и вие ще я харесате.Вкусотията му се дължи на комбинацията от няколко вида сирена. Видовете зависят от наличностите ми в хладилника. Приготвяла съм ги и с българско сирене ,кашкавал и пушено топено сирене ,но уханието е различно .Бекона също придава чаровен аромат и ако обичате опушените видове ,купете си точно такъв.

Продукти :

300 г - 1 пакет прясна паста или 1/2 пакет фетучини

150 г пушен бекон

3 х 150 г сирена/Гуада,Ементал,Горгонзола ,Чедър ,Моцарела или др./

500 мл течна сметана за готвене + 200 мл .зеленчуков бульон

настърган пармезан за поръсване

прясно смлян бял пипер

Начин на приготвяне:

1451534_10201077644888830_646583159_n

Загрейте фурната до 180-190 градуса.Нарежете бекона на тънки жулиени .В тиган с незалепващо покритие пръжнете за кратко бекона.Сирената настържете на едро ,ако са меки - например моцарела или бри просто ги накъсайте .Намажете стените и дъното на йена съдинка и ги поръсете с настърган пармезан .Формата на съда не е важен ,но е задължителна да има капак .В голяма тенджера сварете пастата според указанията на опаковката./Никога не слагам зехтин или олио.Когато водата заври -1литър на 100 г паста,пускам доста щедра щипка сол и варя според указанието /.С помощта на онази специална лъжица за паста ,представляваща черпак с дупка и зъбци ,загребете няколко черпачета и,,постелете,,дъното.Небрежно нахвърляйте една част от бекона ,после пак паста ,сирена,паста ,бекон,паста ,сирена.Залейта със сместа от сметана и бекон .Течността трябва да покрива ястието и да остават около 3,4 см разстояние до ръба.

1451496_10201077644808828_609320222_n 1459131_10201077644968832_7184964_n

При запичане има опасност да изкипи .Спестете си чистеното и онзи неприятен дим от цвърчането на мазнината по загрятите реотани .Захлупете съда и запечете 25-30.мин.Извадете от фурната ,отхлупете капака и нека престои 10- ина минути. Преди да сервирате отново поръсете всяка порция с пармезан и прясно смлян бял пипер.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар