понеделник, 8 декември 2014 г.

Пълнена тиква с плодове и ядки Stuffed pumpkin with fruit and nuts

Идеален десерт за Бъдни вечер и великолепен сладък завършек на уютна вечеря със семейство и приятели. Пълнена тиква с ябълки,дюля ,сушени плодове и аромати...Представете си запечена златиста плът на тиквата...меките сочни плодове ммммм като топла прегръдка в студена нощ.


Продукти :


  • 1 средно голяма кръгла тиква или долната част на тиква-цигулка
  • 1 бр. ябълка,круша и дюля
  • 1 кутия локум
  • сушени плодове-стафиди,кайсии ,сухи сливи,боровинки
  • 1, 2 с.л. ром,уиски или коняк
  • ядки- бадеми,орехи и лешници
  • аромати- канела,карамфил
  • бучка масло
  • мед
  • сусам по желание


Начин на приготвяне :


От предният ден накиснете в алкохола сухите плодове. Съхранявайте ги в херметически затворен съд. Ако използвате кръгла тиква, срежете я по-горе и запазете дръжката, за да приспособите за капаче /аз използвах долната част на една огромна тиква цигулка/. Издълбайте я с лъжица .                                                              
Обелете и нарежете на едри парченца плодовете. Ядките ако желаете може да ги накълцате аз ги оставих цели. В голяма купя смесете плодовете, ядките и накиснатите сушени плодове. Поръсете ги с канела и няколко стрити /пъпчици/ карамфил. Внимателно объркайте всичко. Напълнете тиквата. Най-отгоре поставете бучката масло.

Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете капачето или оформете такова от резени ябълка.

Поставете я в малка кръгла тавичка с 100-150 мл. вода.  Грижливо увийте с фолио и печете два часа и половина. Извадете я от фурната и отвийте фолиото. Постарайте се да я намажете цялата с мед. По желание наръсете сусамови семена. Намалете фурната до 160 градуса и я запечете за 30-40 минути.
Срежете резен и сервирайте топла или студена полята с полученият при печенето сладък сос.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар