Продукти :
- 1 средно голяма кръгла тиква или долната част на тиква-цигулка
- 1 бр. ябълка,круша и дюля
- 1 кутия локум
- сушени плодове-стафиди,кайсии ,сухи сливи,боровинки
- 1, 2 с.л. ром,уиски или коняк
- ядки- бадеми,орехи и лешници
- аромати- канела,карамфил
- бучка масло
- мед
- сусам по желание
Начин на приготвяне :
От предният ден накиснете в алкохола сухите плодове. Съхранявайте ги в херметически затворен съд. Ако използвате кръгла тиква, срежете я по-горе и запазете дръжката, за да приспособите за капаче /аз използвах долната част на една огромна тиква цигулка/. Издълбайте я с лъжица .
Обелете и нарежете на едри парченца плодовете. Ядките ако желаете може да ги накълцате аз ги оставих цели. В голяма купя смесете плодовете, ядките и накиснатите сушени плодове. Поръсете ги с канела и няколко стрити /пъпчици/ карамфил. Внимателно объркайте всичко. Напълнете тиквата. Най-отгоре поставете бучката масло.
Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете капачето или оформете такова от резени ябълка.
Поставете я в малка кръгла тавичка с 100-150 мл. вода. Грижливо увийте с фолио и печете два часа и половина. Извадете я от фурната и отвийте фолиото. Постарайте се да я намажете цялата с мед. По желание наръсете сусамови семена. Намалете фурната до 160 градуса и я запечете за 30-40 минути.
Срежете резен и сервирайте топла или студена полята с полученият при печенето сладък сос.
Поставете я в малка кръгла тавичка с 100-150 мл. вода. Грижливо увийте с фолио и печете два часа и половина. Извадете я от фурната и отвийте фолиото. Постарайте се да я намажете цялата с мед. По желание наръсете сусамови семена. Намалете фурната до 160 градуса и я запечете за 30-40 минути.
Срежете резен и сервирайте топла или студена полята с полученият при печенето сладък сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар