Класическа рецепта за приготвяне на телешко бон филе със ароматен тъмен сос подправен със сос Уорчестър .Шоу -ястие ,което обикновено се приготвя и фламбира непосредствено пред клиентите ,но лесно може да се направи в домашни условия и да впечатлите любими хора и гости.Имала съм удоволствието да опитам това невероятно ястие от хубаво крехко телешко преди много години в Кипър.Така също и шатобриан ,поднесен на голяма дървена дъска и разрязван пред мен от собственика .По дъската изтичаше кървавият сок и за моя изненада месото бе крехко и много вкусно .За съжаление в България е почти невъзможно да се намери такова телешко и колкото и да спазвам указанията ми от същият този готвач ,много за малко се доближавам до онази крехкост.Но какво да се прави , обичам толкова телешко месо и невероятният сос ухаещ на сметана и коняк.Доволна съм ,че поне соса ми е едно към едно с неговият .Ще кажете какво толкова сос като сос.... грешите.Вкусът на това просто ястие се дължи най-вече на него Ако все пак обичате телешко , насладете се на тази предизвикателна рецептата ,но внимателно си поиграйте с огъня !
Продукти:
1 телешко бон филе
сол,черен пипер
2,3 с.л.краве масло
2 с.л.олио
1/4 ч.ч. ситно нарязан лук /шалот или лилав/
скилидка чесън
1/4 ч.ч. готварска сметана
1с.л. горчица
1ч.л. доматено пюре + малко лют сос
2 с.л. сос ,,Уорчестър,,
1/4 ч.ч. коняк или друга алкохолна напитка съдържаща над 35 % алкохол
1 ч.ч. телешки бульон
няколко гъби
1 /2 морков
Нарежете филето на медальони .Изравнете ги с длан или много леко начукайте с дървено чукче до дебелина 2,3 см .Поръсете със сол и обилно черен пипер .Завийте ги във фолио и за 10 мин.приберете във фризера.Нарежете през това време лука на ситно .Загрейте в 2 тигана на котлоните.В единият изсипете 2 с.л олио,обавете филетата и ,, запечатйте,, от едната страна за около минута ,минута и половина.Изсипете 1 с.л. краве масло и обърнете от другата страна филетата.След още една минута извадете и прехвърлете в другият тиган .Завийте го грижливо с алуминиево фолио и отдръпнете настрана да почива на топло.В тигана в който сте приготвяли месото ,добавете останалото масло и нарязаният лук и чесън .Задушавайте 1минута и след това добавете и нарязаните на ситно гъби и морков.Разбърквайте докато омекнат за около 2 минути.Ако сте включили аспиратор сега е моментът да го спрете .Налейте коняка и запалете с клечка кибрит . Аз винаги моля приятелят ми да ми асистира,чувствам се по0сигурна когато е до мен ,а и е невероятно романтично да наблюдаваме заедно пламъците .Когато пламъците изгаснат с помощта на едра цедка прецедете соса в другият тиган,като предварително сте прехвърлили месото в чиния.Това се прави с цел да се извлекат ароматите ,а соса да е с фина и гладка консистенция .Добавете горчицата,сметана , доматеното пюре с няколко капки лют сос и 2/3 от телешкият бульон.Разбъркайте да се съчетаят .Нека поври 1 ,2 минути .Изсипете и специалният сос ,,Уорчестър,, Ако е прекалено гъст сос добавете още бульон.Варете още една минута.Върнете телешкото филе в тигана и на няколко пъти обърнете страните хубаво да се облеят в соса.Поставете по 2 филета в чиния и залейте обилно с ароматният сос.Пожелание може да разтопите малко масло и полейте ястието.Отново наръсете прясно смлян черен пипер .Сервирайте с гарнитура от картофи соте или така любимите ни фетучини на фурна по тази рецепта:
Няма коментари:
Публикуване на коментар