вторник, 9 декември 2014 г.

Снежна Павлова Snow Pavlova

Павлова ми е една от любимите торти.Лека , белтъчна черупка ,гарнирана богато със сметана и плодове. Облак свежа ,колоритна добрина...Крехък меренге пищно обсипан с плодове.Прекрасен летен десерт ,нали? Приготвяла съм я няколко пъти и рецептата е повече от перфектна .

Desktop4

Не е ли това самото съвършенство?

Ще ви дам няколко полезни съвета и направата и няма да ви затрудни ,а на финал ще имате впечатляващ блат със здрава и снежно бяла коричка ,а средата мека и ефирна .....

Престрашете се и и я направете ,днес ! Защо пък не ......Аз специално се бях затъжила за нея .Имате ли яйца,захар,царевично нишесте , бял оцет и електрически миксер? Това са основните неща за белтъчният блат.А изпечете ли го ,от тук натам сте вие.Гарнирайте си я по ваш вкус и желание.Това с украсата го уточнихме ,сега да започнем приготвянето на белтъчният блат .Яйцата отделете на белтъци и жълтъци.Добре е да са студени ,така по-лесно ще можете безпроблемно да ги разделите.Жълтъците може да съхраните в херметически съд и на другият ден да използвате за яйчен крем или да застроите супа.Белтъците оставете на стайна температура.Със студени белтъци няма да постигнете онази ефирна пухкавост,вярвайте ми. Купата в която ще ги избивате трябва да е идеално измита и добре подсушена.Мазна купа и капка жълтък са враговете на белтъка.Има още няколко трика в които ще ви въведа в приготвянето .

Продукти за белтъчният блат:

6 броя яйца

щипка сол

330 г пудра захар

2 ч.л. ябълков оцет

1 с.л. царевично нишесте/например ванилия,лимон /

1 ванилия

Начин на приготвяне:

Застелете тавичката от фурната с два листа домакинска хартия за печене .Очертайте кръг с размер 25 см.Обърнете го от другата страна ,за да не се отбележи молива върху блата.Имайте из предвид ,че блата ще увеличи размера си- до 2 см. .Загрейте фурната на 120 градуса.Започнете избиването на белтъците с щипката сол.Постепенно добавяйте захарта ,лъжичка по лъжичка.Забелязвате ли как сместа става все по-гъста и лъскава?Добавете ванилията и продължете разбъркването още няколко минути.В малка чаша размесете оцета и нишестето .Прибавете ги и объркайте за кратко ,нужно е само да се хомогенизират с белтъчната смес. С помощта на шпатула ,прехвърлете на листа и оформете кръг с лека вдлъбнатина в средата.Ако желаете и разполагате със шприц с форма на роза или кръг ,може да оформите още по-чаровна визия.

IMG_6674 IMG_6676

В загрятата на 120 градуса фурна в продължение на час изпечете блата.След това време намалете фурната на 100 градуса и продължете сушенето 30-40 минути. Отворете фурната ,но не вадете тавичката .Нека сушенето продължи. Последен съвет -добре е преди да гарнирате с избита сметана да намажете с разтопен шоколад горната повърхност,така сметаната няма опасност да навлажни блата.

Крема както казах може да бъде избита сладкарска сметана,комбинация от маскарпоне и цедено кисело мляко,сметана и яйчен крем.Плодовете също са според сезона и вашите предпочитания .Може да гарнирате допълнително с плодов или шоколадов топинг .Може да наръсите ядки ,пудра захар .

IMG_6684

Задължавам ви да сте идейни ,задължавам ви да сте креативни .Каквато и форма ,стил или размер за Павлова да изберете ,гарантирам ви зашеметяващ резултат.

И ето я моята снежна Павлова ....Хрупкаво меренге- бял сняг с мак и топяща се сладост с аромат на ванилия.Вихрушка от сметана и фин яйчен крем .Скандално обсипана с плодове: питахая,ягоди,киви и нар ....


Atalante IMG_6706 IMG_6714 Atalante IMG_6716 IMG_6699 IMG_6695 IMG_6730


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар