Всяка страна е позната с храните ,които се приготвят.Например Америка е известна със своите бургери ,Италия със своята пица ,Япония със своето суши и така нататък.Какво е емпанада ,ще попитат някои ? Това е сгънато на две тесто.Пълнежът може да се състои от месо,плодове или зеленчуци.Обикновено формата на емпанада е лунообразна ,като полукръг ,но хората ги правят и квадратни или с елипсовидни форми .Емпанадас може да бъдат изпечени или пържени.В Испания ,емпанадас обикновено са големи и кръгли и се нарязват на малки порции при консумация,докато в Португалия и Южна Америка са малки и полукгръгли (този тип емпанада е по-известна като empanadilla в Испания)
Тадаам ето ги моите емпанадас или както каза една приятелка преди време танпанадас .Честит Никулден ! Нека Светията ни закриля и бди над нас в бурното море на живота.Честит празник на бургазлии и всички именници ! Честит празник на рибарите и банкерите ! Пожелавам ви здраве,щастие и благоденствие !
Продукти :
за тестото-
600 г брашно
300 г прясно мляко
20 г прясна мая
20 г захар
15 г сол
50 мл разтопено краве масло + олио
1 белтък
за пълнежа:
1 консерва риба тон-филе
2 едри глави лук /шалот или червен/
1,2 скилидки чесън
5,6 чери доматчета/или едно цяло,но да се премахне ципата/
3,4 зелени маслини
1 морков
1/2 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч сварен булгур
3,4 с.л. зехтин
сол,много черен пипер
сокът на половин лимон
магданоз
1 люта чушка по желание
1 жълтък + 1 с.л.прясно мляко+ 1 с.л. разтопено масло за намазване
Начин на приготвяне:
Размийте маята и захарта в част от топлота мляко в малка купичка и отавете на топло да втаса.В друга по-голяма купа пресейте брашното и солта.Направете кладенче и изсипете млекото,мазнината ,белтъка и втасалата мая.Замесете меко ,а ако се наложи добавете още малко брашно при месенето ако ви лепне тестото по плота.Покрийте купата с чиста кърпа и оставете да втаса.
Нарежете на ситно лука и чесъна.Задушете ги в мазнината.Моркова , доматите и маслините нарежете на кубчета.Добавете и тях и разбъркайте.Долейте малко топла водичка или бульон.Аз използвах течността от свареният булгур.Регулирайте с подправките на вкус.Тука искам да вметна ,че ако имах две консерви риба тон ,нямаше да добавя булгур .Не защото и така не са вкусни, но обичам рибата и някак си не усетих малката консерва.Гответе 10 мин.Отдръпнете тенджерата от котлона и добавете консервата риба тон,булгура и нарязаният на ситно магданоз.Подправете с лимонов сок.
Втасалото тесто , премесете и оставете да се отпусне на плота за 10 минутки.Разточете тънък лист и с помощта на водна чаша или кръгъл ринг изрежете кръгове.Загрейте фурната до 180 градуса.Започнете да оформяте вашите емпанадас . Със силиконова четка намажете половината част на кръга .Сложете една чаена лъжичка пълнеж и прегънете на две .Притеснете краищата .Трябва да бъдат добре затворени.Ръбовете можете да притиснете на ръка или с вилица и да завиете като леко притискате ,за да запечатате тестото .Използвайте бамбуково дървено шипче. Пожелание можете да оформите и рибки .
Готовите емпанадас подредете в тавичка ,застлана с домакинска хартия .Намажете отново със сместа от жълтък,масло и мляко .Печете 15-20 минути. Сервирайте с пикантен сос или с чесново мляко. Спечелих ли ви??? Слагайте престилки и се захващайте .И не е нужно да ви казвам ,че пълнежа може да следва вашето въображение ,нали .... Принуждавам ви да бъдете креативни !Аз например следващият път ще добавя и царевица.
Няма коментари:
Публикуване на коментар