събота, 6 декември 2014 г.

Пикантни рибни емпанадас Spicy fish empanadas

Всяка страна е позната с храните ,които се приготвят.Например Америка е известна със своите бургери ,Италия със своята пица ,Япония със своето суши и така нататък.Какво е емпанада ,ще попитат някои ? Това е сгънато на две тесто.Пълнежът може да се състои от месо,плодове или зеленчуци.Обикновено формата на емпанада е лунообразна ,като полукръг ,но хората ги правят и квадратни или с елипсовидни форми .Емпанадас може да бъдат изпечени или пържени.В Испания ,емпанадас обикновено са големи и кръгли и се нарязват на малки порции при консумация,докато в Португалия и Южна Америка са малки и полукгръгли (този тип емпанада е по-известна като empanadilla в Испания)

Тадаам ето ги моите емпанадас или както каза една приятелка преди време танпанадас .Честит Никулден ! Нека Светията ни закриля и бди над нас в бурното море на живота.Честит празник на бургазлии и всички именници ! Честит празник на рибарите и банкерите ! Пожелавам ви здраве,щастие и благоденствие !

IMG_6530-001 IMG_6567

Продукти :

за тестото-

600 г брашно

300 г прясно мляко

20 г прясна мая

20 г захар

15 г сол

50 мл разтопено краве масло + олио

1 белтък

за пълнежа:

1 консерва риба тон-филе

2 едри глави лук /шалот или червен/

1,2 скилидки чесън

5,6 чери доматчета/или едно цяло,но да се премахне ципата/

3,4 зелени маслини

1 морков

1/2 ч.ч. смлени орехи

1 ч.ч сварен булгур

3,4 с.л. зехтин

сол,много черен пипер

сокът на половин лимон

магданоз

1 люта чушка по желание

1 жълтък + 1 с.л.прясно мляко+ 1 с.л. разтопено масло за намазване

Начин на приготвяне:

Размийте маята и захарта в част от топлота мляко в малка купичка и отавете на топло да втаса.В друга по-голяма купа пресейте брашното и солта.Направете кладенче и изсипете млекото,мазнината ,белтъка и втасалата мая.Замесете меко ,а ако се наложи добавете още малко брашно при месенето ако ви лепне тестото по плота.Покрийте купата с чиста кърпа и оставете да втаса.

Нарежете на ситно лука и чесъна.Задушете ги в мазнината.Моркова , доматите и маслините нарежете на кубчета.Добавете и тях и разбъркайте.Долейте малко топла водичка или бульон.Аз използвах течността от свареният булгур.Регулирайте с подправките на вкус.Тука искам да вметна ,че ако имах две консерви риба тон ,нямаше да добавя булгур .Не защото и така не са вкусни, но обичам рибата и някак си не усетих малката консерва.Гответе 10 мин.Отдръпнете тенджерата от котлона и добавете консервата риба тон,булгура и нарязаният на ситно магданоз.Подправете с лимонов сок.

IMG_6510

Втасалото тесто , премесете и оставете да се отпусне на плота за 10 минутки.Разточете тънък лист и с помощта на водна чаша или кръгъл ринг изрежете кръгове.Загрейте фурната до 180 градуса.Започнете да оформяте вашите емпанадас . Със силиконова четка намажете половината част на кръга .Сложете една чаена лъжичка пълнеж и прегънете на две .Притеснете краищата .Трябва да бъдат добре затворени.Ръбовете можете да притиснете на ръка или с вилица и да завиете като леко притискате ,за да запечатате тестото .Използвайте бамбуково дървено шипче. Пожелание можете да оформите и рибки .

IMG_6509 Atalante IMG_6512 IMG_6511

Готовите емпанадас подредете в тавичка ,застлана с домакинска хартия .Намажете отново със сместа от жълтък,масло и мляко .Печете 15-20 минути. Сервирайте с пикантен сос или с чесново мляко. Спечелих ли ви??? Слагайте престилки и се захващайте .И не е нужно да ви казвам ,че пълнежа може да следва вашето въображение ,нали .... Принуждавам ви да бъдете креативни !Аз например следващият път ще добавя и царевица.

IMG_6530-001 IMG_6562 IMG_6556 IMG_6548 IMG_6536 IMG_6533 IMG_6530-001 IMG_6522-001 IMG_6529 IMG_6564
 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар