петък, 12 декември 2014 г.

Макарони с шам фъстък Macarons à la pistache




Моята прекрасна дъщеря ми донесе малка кутийка с 5 от тези съблазнителни целувки.Дотогава не бях ги виждала тези чудеса.Наричали се френски макарони. Ровейки се на другият ден из нета ,разбрах ,че ужасно съм закъсняла .Цялата блогосфера е пропищяла .Четейки публикациите и коментарите се уплаших ....Това обаче вече съм го разказвала.Знам ,че мнозина още ги е страх да направят тези толкова модни и изтънчени сладки .Страхувах се и аз в началото ,но с много желание следвайки указанията на една приятелка опитите ми бяха успешни. Дааааа,вече мога да ги правя тези сладки бижута.Дори и да не успеете от раз ,опитайте отново.Може и да съм убедила една част в предишната си публикация за френските макарони ,сега искам чрез тези снимки да ви даря с моя заразителен ентусиазъм и да ви подтикна да опитате отново.Бадемово брашно може да намерите в магазините на Лидл.

Излишно е да казвам колко са вкусни тези макарони.Те са напълнени с ганаш и пралинa от шам фъстък / pistachio praline/ За тези които не знаят какво е това - пралина е карамелизирани ядки ,счукани на по едри парчета или на прах,използвани за украса на мелби, вложени в кремове и торти.Именно от такава пралина ,ситно смляна и добавена в ганаша съм напълнила тези макарони.Лесно може да се направи у дома, не изисква усилия,а само внимание.Бъдете много осторожни ,когато разбърквате ,за да не попадне захарен сироп върху кожата ви. Ароматът и удоволствието после от тези хрупкави ,карамелезирани ядки ще ви компенсират .След изстиване се смила в блендер .Ако желаете да е на по-едри парченца може и да я начукате между два пласта хартия.

Продукти:


130 г шам фъстък

80 г кристална захар

30 мл вода

една две капки бял оцет
Начин на приготвяне:Ако вашите ядки шам фъстъка е суров ,загрейте фурната на 160 градуса и в тавичка изпечете ядките за около 5,6 минути. В дълбок тиган с незалепващо покритие загрейте водата и захарта.Разбърквайте само до мига в който се е разтопила захарта.Започне ли да клокочи и да се карамелизира стойте настрана и само наблюдавайте.Отнема известно време и сиропа започва да сменя цветът си най -вече в краищата на тигана.Разклатете тигана ,за да се уеднакви цветът .Когато придобие златист цвят отдръпнете от котлона и изсипете внимателно ядките .Върнете тигана на котлона и разбърквайте внимателно ,за да обвиете ядките шам фъстък в карамел. Разстелете на тавичка и лекичко разпръснете.Оставете на сухо и проветриво да изстине и едва след изстиване може да разчупвате и смилате. Наместо шам фъстък може да използвате други ядки .Ако желаете да си направите карамелени блокчета за целта трябва да намажете с масло лист домакинска хартия и с помощта на намаслен нож да разстелете .След изстиване нарязвате с нож на квадрати или правоъгълници.Рецептата за макаронените черупки ще намерите на този линк - http://atalantebs.com/?p=1173Използвала съм равни части смлени бядеми и шам фъстък.Съотношението на бял шоколад и сметана е 2:1 или 200 г накълцан шоколад изсипвам в 100 мл завряла животинска сметана. Добавете в топлия ганаш , пралина и разбъркайте.Оставете на хладно или в хладилник да се стегне. Моя съвет е да приготвяте ганаша от предният ден ! Не е необходимо да оцветявате със зелена боя,пралинето ще направи това.С объл накрайник шприцовайте -бутон, в средата на едната черупка.Внимателно с другата притиснете ,за да се слепят .Замразете за час ,два и съхранявайте в кутии .

IMG_5969 IMG_5964 IMG_5965 IMG_5970


IMG_5971 IMG_5972 IMG_5975 IMG_5976 IMG_5977 IMG_5980 IMG_5982-001 IMG_5986 IMG_5989 IMG_5995 IMG_6003 IMG_6010-001 IMG_6012 IMG_6014-001 IMG_6014 IMG_6015 IMG_6016 IMG_6024-001 IMG_6024-002 IMG_6024 IMG_6027 IMG_6029 IMG_6030-001 IMG_6030 IMG_6032

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар