сряда, 25 март 2015 г.

Салата Цезар с аншоа Caesar salad with anchovies

Няма да ви разказвам историята на тази салата създадена от италианският готвач Цезар Гардини ,който след Първата световна война емигрира в САЩ в търсене на щастието.Историите и легендите са безброй .Интересното е как само с три продукта - маруля,пармезан и хляб/който се нарязва на кубчета и се запържва с зехтин ,скилидка чесън и сол/ готвачът приготвя проста салата подправена със сос -подобен на майонеза /яйчен жълтък,чесън,черен пипер,лимонов сок, сол ,зехтин и сос ''Уорчестър'' - използван много често от американците за месо,риба и коктейла''Блъди Мери''.Резултатът е изключително вкусен и превръща тази салата в толкова популярна по света вече повече от 90 години .Интерпретирана е от много професионални готвачи и любители на вкусната храна с множество допълнения и лични щрихи .

Моята версия :)

Продукти за двама:

За салатата-

вътрешната част на две свежи салатки или 1/2 айсберг

За крутоните:

2,3 с.л. зехтин

1 скилидка чесън-пресована

щедра щипка риган

сол

За дресинга-

1 жълтък /от 1 яйце-сварено за 1 минута /

1 ч.л. сос ''Уорчестър''

1ч.л. дижонска горчица

малка скилидка чесън

прясно изцеден сок от 1/2 лимон

2,3 с.л. зехтин

сол,прясно смлян черен пипер- на вкус

Други съставки за гарниране-

2,3 парченца аншоа

50-60 г грубо настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Свежата салата измиваме и подсушаваме.Загряваме фурната на 200 градуса. Филийките хляб нарязваме на кубчета/кората пожелание може да се отстрани/.Поставяме ги в тавичка застлана с домакинска хартия. В малка купичка смесваме зехтина,пресованият чесън,ригана и солта на вкус. Объркваме и заливаме с тях хлябът.Крутоните изпичаме до зачервяване. Добре е да се разбъркат за по-добро препичане.С пасатор смелете свареният за 1 минутка жълтък,горчицата ,1,2 филенца аншоа,скилидката чесън и лимоновият сок.Към полученият гъст сос подобен на майонеза прибавете зехтина и разбъркайте с виличка до хомогенност. Овкусете го със сол и черен пипер. В дълбока купа накъсайте салата на едри парчета и добавете крутоните .

Atalante

Залейте щедро със соса и поръсете с пармезан.Гарнирайте допълнително с аншоа .

IMG_8685 IMG_8690

Няма коментари:

Публикуване на коментар