петък, 27 март 2015 г.

Шоколадов кейк с круши Torta al cioccolato con le pere intere Chocolatecake with pears

Приятелите и познатите ми знаят, че на шега започнах да снимам сладкишите и ястият и да ги публикувам във фейсбук. Приканваха ме да направя нещо и да развия хобито си. Така се стигна до този кулинарен сайт. Мнозина не знаят обаче, че всяка една публикация изисква време и много енергия. Но пък влезне ли ти веднъж бацила няма отърване. Началният ми ентусиазъм и патос спаднаха, но понякога някоя рецепта ми влиза в мислите и мира не ми дава докато не я изпълня. Така е и с този кейк-торта  Впечатли ме тук в този блог - https://www.facebook.com/conunpocodizucchero.it на Елена Левати. Правих го цели три пъти.


Първият път нещо с крушите ми се обърка и  дори не заснех резултата.




После пък хубавото ми немско какао бе привършило и добавих някакво друго. Кейка на вид бе прекрасен със стегнати круши, но шоколадовият цвят не ме задоволяваше.

















Едва днес се осмелявам да го публикувам тук с рецепта и с обяснения. Кейка е просто уникален, много влажна и ароматна среда, а пълнените поширани круши със шоколад и бадеми са сензация. Силно изразен шоколадов вкус със свежи круши и нотка на бадемов ликьор ''Амарето''. Изкусително деликатен вкус и вид !






Рецептата е адаптирана от тук : http://www.conunpocodizucchero.it/2012/02/la-pera-ce-e-si-vede.html

Продукти:

За крушите:

  • 6 круши
  •  800 мл вода 
  • 200 г кристална захар 
  • 6 с.л. мед
  • аромати:ванилия,няколко зърна кардамон ,звездовиден анасон
  • форма с размер 25 см

За пълнежа на крушите:

  • 10 бисквити /ползвах овесени на фирма ''Tastino'' има ги в Лидл /
  •  60 г шоколад /ползвах с цели бадемови ядки / 
  • 1 с.л. ликьор''Амарето''

За кейка:

  • 200 г краве масло /меко/
  • щипка , две сол
  • 210 г пудра захар
  • 1 1/2 с.л. мед
  • 4 цели яйца +4 жълтъка/на стайна температура/
  • 100 г брашно
  • 90 г пшенично нишесте
  • 40 г какао
  • 10 г бакпулвер
  • 2 с.л ликьор ''Амарето''
  • филирани бадеми за поръсване

Начин на приготвяне :


Обелете внимателно крушите като им запазите дръжките. В тенджера смесете вода,захар и мед. Разбъркайте и варете сиропа 5 минути. Поширайте за около десетина минути крушите.




Отцедете ги на домакинска хартия и ги оставете да изстинат. Моят съвет е след изстиването да издълбаете внимателно отвор с малка лъжичка. Да ги попиете добре с домакинска хартия и оставите за няколко часа в хладилник или една нощ .На другият ден отново попийте и чак тогава ги напълнете .

На водна баня разтопете шоколада, грубо натрошете бисквитите и объркайте с лъжица   
 ликьор ''Амарето'' или друг по ваш избор.




С тази смес запълнете отвора на крушите. Приберете ги отново в хладилник да се стегнат. Намажете с масло и облепете с хартия формата. Разбийте мекото масло с щипка сол за кратко. Започнете постепенно да прибавяте захарта. Продължете с разбиването още 15 минути или докато сместа избледнее и стане пухкава.

Прибавяйте постепенно и едно по едно яйцата, а после и жълтъците. Нека сместа се разбива още 15 минути. Към края влейте и ликьора. Загрейте фурната на 170 градуса. Брашното,нишестето,какаото и бакпулвера смесете и пресейте със сито. Крушите извадете от хладилника и позиционирайте в кръглата форма на разстояние една от друга. Нито плътно в края, нито към центъра. Към маслено яйчната смес добавете сухите съставки на три пъти. Разбърквайте със шпатула с плавни и въртеливи движение от дъното на купата и на горе. Изсипете сместа лъжица по лъжица във формата. С деликатни движения я разпределете около напълнените круши и изравнете. Аз специално ще се стремя в следващият път заглаждането да е от средата към краищата, за да предотвратя това бухване в средата. Преди да поставите формата във фурната , може да обвиете с метално фолио дружките на крушите,за да не прегорят. Щедро наръсете с филираните бадеми. Печете 50-55 минути. Ако забележите ,че кейка прегаря покрийте го. Може да приложите теста с дървеното шишче, за да проверите готовността му. Извадете от фурната и откопчайте ринга. Оставете за около 15 минути да изстине и после прехвърлете в красив поднос.


















Пожелание може да наръсите с пудра захар или да залеете с шоколадова глазура . Поднесете парченце кейк с разбита сметана или като мен : с забравеният ми новогодишен аероликьор .


Няма коментари:

Публикуване на коментар