сряда, 18 март 2015 г.

Кейк с марципан и поширани круши Marzipan Cake with Pears Poached

Някога, някъде беше ме впечатлил на снимка. И когато видях в магазина пакетчетата немски марципан реших да импровизирам. Рецептата е малко пипкава, но пък важното е човек да има желание .

Продукти:

За пошираните круши :


8 броя обелени круши с добре оформени дръжки се приготвят от предният ден по тази рецепта http://www.atalantebs.com/2015/03/red-wine-poached-pears_17.html , но поширани само 10 минути !!!

Отцедете крушите в гевгир и внимателно ги попийте с домакинска хартия. След изстиването им ги приберете в хладилник. На другият ден малко преди да започнете приготвянето на кекса ги разполовете наполовина по дължина. Внимавайте да запазите дръжката. С помощта на лъжичка (ако нямате от онзи специален уред, с който се оформят топчета ), премахнете семките и издълбайте кръгъл отвор .

За кейка:


  • 250 г краве масло
  • 250 г пудра захар
  • 400 г марципан-2 пакетчета
  • 6 броя яйца
  • 200 г брашно
  • 100 г царевично нишесте
  • 10 г бакпулвер + щипка сода бикарбонат
  • шипка сол
  • форма с откопчаващ ринг с диаметър 25 см
  • филирани бадеми по желание
  • всички продукти трябва да са на стайна температура!


Начин на приготвяне :


Пресейте брашното с нишестето, солта и набухвателите. Подмажете с масло формата, облепете я с хартия за печене - първо си изрежете кръг за дъното, а с една по-дълга лента облепете страните. Отново я омаслете. Разполовените половинки круши с издълбаната страна позиционирайте към стените на формата. Като редувате една половинка с дръжка и друга без. Аз определено този кейк ще приготвя още веднъж, но за целта ще поширам 16 круши и то само заради кефа всяка половинка да има дружка.


За по-голяма устойчивост можете леко да срежете дъното им. Приберете я в хладилник, за да не се отпускат крушите. Загрейте фурната на 180 градуса. Избийте с миксер маслото и пудрата захар до пухкавост.


Накъсвайте и на малки бучки прибавете марципана. Предварително начупените яйца добавяйте едно по едно. Трябва предходното да е усвоено от сместа и чак тогава да добавяте другото. На много ниска скорост ,а най-добре със силиконова шпатулка започнете на порции да добавяте пресятото брашно. Стремете се разбъркването на сместа да е в една посока и с въртеливи загребващи движения отдолу нагоре.

Изсипете кексовото тесто внимателно във формата, наръсете с филирани бадеми и я поставете в загрялата фурна. Печете се час, час и десетина минути, а ако забележите, че бадемите прегарят може да покриете с алуминиево фолио. Тук и аз прилагам теста с клечка - бодвайки я в кекса, тя трябва да излезе суха. След изпичане не бързайте да откопчаете ринга. Крушите са все още топли и ще се разпаднат. Изчакайте 15-20 минути и чак тогава прехвърлете кейка  в красив поднос. По желание може да наръсите с пудра захар. Сочните и ухаещите на подправки поширани круши ви заинтригуваха, нали ?

 














И мен точно те ме грабнаха ,дори и сега мисълта за влажната и ароматна марципанова среда ми причинява обилно слюноотделяне. Даааа ,демонично вкусен е. Няма как и вие да останете безразлични .Убедена съм ! Трябва ви просто желание, доза страст и един специален човек .
















Няма коментари:

Публикуване на коментар