петък, 27 март 2015 г.

Аероликьор Eierlikör

Една забравена рецепта,върнала ме 30 години назад. Рецептата за този аероликьор ми бе дадена от една германка .Тя ми е продиктувала и рецептата за Ябълковия пай . Имам си още няколко записани вкусотии от нея и нещо много интересно - хипен маса Тази смес от яйца ,брашно ,пудра захар и ванилия се разстила тънко върху намазана тавичка ,пече се на много силна фурна и още топла се изрязват триъгълници или други форми.Използва се за декорация на мелби ,торти и т.н. и след изпичане начупваше и се .Някой ден ще ви я споделя и нея ,много скоро ,даже вече имам идея .

Но да продължа с аероликьора и с историята която ми разказа Карен .Първоначално този ликьор бил приготвян от авокадо .В Южна Америка преди много години за направата му са използвали ром ,захар и авокадо-Abacate. Завърналите се от там английски и холандски мореплаватели разказвали за прекрасното питие и понеже този плод бил дефицитен наложило се да се замени с яйчен жълтък. Нарекли го Advocaat . Днес популярното питие познато още като яйчен пунш Egnogg се приготвя от жълтъци,пудра захар ,ванилия,а за алкохолна основа се ползва :ром,водка,бренди ,черешова ракия-алкохолното съдържание на яйчения ликьор трябва да е 15-20 %.

Представям ви една домашна версия,но с нищо не отстъпваща на закупеният от магазин.Прекрасно питие в чист вид и страхотна заливка за пай или кейк.В симпатично стъклено шишенце ще е е подходящ кулинарен подарък,нали ?

Съставки:

5 бр.пресни жълтъци

80 г пудра захар

130 г течна сметана

130 г водка или бял ром

1,2 ванилии

На водна баня поставете огнеупорният съд с жълтъците.Разбърквайте непрекъснато с телена бъркалка .Добавете сметаната и алкохола.

IMG_7552 IMG_7555

Загрявайте сместа до 70-80 градуса .Отдръпнете от котлона и ароматизирайте с ванилия .Още топъл налейте в шише или бурканче .В хладилник може да издържи до една година.Моят направих на Коледа .

IMG_7603 IMG_7592

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар